Kulturu Arábie mísí s prvky západní klasické hudby, jazzem, a především s velkou dávkou improvizace. Nizar Rohana z Palestiny patří k nejvýznamnějším virtuozům arabské loutny a poprvé vystoupí také v České republice – 17. září v Brně u příležitosti zahajovacího koncertu jazzového cyklu Jazz & World Music.

Šest jazzově laděných koncertů připravila pro stávající sezonu 2013/2014 Filharmonie Brno v čele s ředitelkou Marií Kučerovou. „Věřím, že díky tomuto cyklu zavítají do Besedního domu noví posluchači. Jazzovou řadu u nás máme úplně jako první," zdůrazňuje Kučerová a upřesňuje, že inspiraci čerpala u jiných zahraničních institucí, kde se tento model osvědčil.

Ke spolupráci na dramaturgii ředitelka Kučerová přizvala jazzového kytaristu, vedoucího jazzové katedry na Janáčkově akademii múzických umění a zakladatele brněnské přehlídky JazzFestBrno Viléma Spilku.

„Je to pro nás příležitost, jak představit další jazzové hudebníky. Někteří se tak do Brna vrátí dokonce po účasti na JazzFestu podruhé, jako třeba izraelský klavírista Yaron Herman či arménský pianista Tigran Hamasyan," říká Spilka. Dodává, že při přípravě programu pro filharmonii se mu zatím daří dobře zúročit kontakty a zkušenosti, jenž na poli jazzu dosud získal.

Dnešní, úvodní večer Jazz & World Music, patří Nizaru Rohanovi. Uznávaný hráč na arabskou loutnu – oud, zvolil pro své vystoupení triový formát: na perkuse jej doprovodí Wassim Halal, na kontrabas Mátyás Szandai. „Vždy mě fascinoval plný a teplý zvuk vyplývající z kombinace oudu a kontrabasu. Doplnění pestrými perkusemi přidává tomuto zvuku další rozměr. Jde nám o vytvoření moderní arabské hudby, která zaujme každého posluchače bez ohledu na jeho vlastní kulturní zázemí," svěřuje se palestinský rodák Rohana. A dodává, že inspirativní a pro arabskou hudbu možná poněkud netradiční prostředí brněnského Besedního domu chce trio využít originálním způsobem.

Na zářijový koncert naváže s měsíčním odstupem vystoupení již zmíněného klavíristy Yarona Hermana (22. října) a poté Ivana Vargase, který v chladných listopadových dnech do Brna vnese vášeň a rytmus ve flamenkovém balení ze španělského jihu.

Po prosincové koncertní odmlce cyklus pokračuje 13. ledna 2014, a to vystoupením newyorských virtuosů Dana Tepfera (klavír) a Bena Wendela (saxofon). 25. února v Brně zahraje hvězdný arménský pianista čerpající z jazzu, hip hopu i arménského folkloru Tigran Hamasyan. Závěr jazzové série patří Dorotě Barové, Lence Dusilové a Beatě Hlavenkové. Tato trojice žen se setká u nadžánrového projektu iniciovaném právě sérií Jazz & World.

Dalším z nových hudebních cyklů pod křídly Filharmonie Brno je šestice koncertů orchestru Czech Ensemble Baroque. Ten pod vedením Romana Válka hraje barokní a klasickou hudbu na dobové nástroje. První večer je na programu tento čtvrtek, kdy zazní Monteverdiho válečné a milostné madrigaly. „17. října se posluchači mohou těšit na Mozarta a Salieriho a 8. prosince na Rybovu Českou mši vánoční v Mahenově divadle. Tu Czech Ensemble Baroque uvede ve scénickém provedení s herci Mahenovy činohry a Tanečním souborem Hradišťan," dodává mluvčí filharmonie Lenka Vodičková.

Filharmonie Brno: Jazz & World Music

Nový cyklus koncertů Jazz & World Music: Besední dům, od 19.30 hod.

17. září: Nizar Rohana Trio (Palestina / Francie)

22. října: Yaron Herman Trio (Izrael)

11. listopadu: Ivan Vargas – Yo Mismo (Španělsko)

13. ledna 2014: Dan Tepfer/Ben Wendel Duo (USA)

25. února 2014: Tigran Solo (Arménie)

19. března 2014: Dorota Barová, Lenka Dusilová, Beata Hlavenková (česká premiéra)

Vstupenky: lze koupit v předprodeji Filharmonie Brno v Besední ulici, tel. 539 092 811 nebo na místě před začátkem koncertu