Jednu z nejslavnějších světových detektivních komedií napsal americký dramatik Joseph Kesselring. Hru proslavila v roce 1944 její filmová verze režiséra Franka Capry v hlavní roli s Cary Grantem. Českým divákům komedii poprvé přiblížil Jan Werich v roce 1958 v pražském Divadle ABC v českém překladu jeho ženy Zdeňky. Režisér Ján Roháč tehdy do hlavních rolí obsadil Elenu Hálkovou, Otýlii Beníškovou v alternaci s Natašou Gollovou a Miroslava Horníčka s Milošem Kopeckým. „Werich viděl originál Arsenic and Old Lace už v roce 1944 na newyorské Broadwayi. Později vzpomínal, že se v životě jen málokdy tolik nasmál," připomněl brněnský dramaturg Jan Šotkovský. Doplnil, že hru v Brně dosud uvedlo pouze divadlo Večerní Brno v roce 1966.

Příběh zasazený do kulis starosvětského domu tak trochu v duchu viktoriánské Anglie provází od začátku harmonická atmosféra. Ale jen zdánlivě, brzy se změní nervy drásající drama plné černého humoru a mrtvol. „Jde o chytře napsanou konverzační komedii, která nepostrádá nadsázku, jistou naivitu ani velmi jemný humor. Vše je postavené hlavně na hereckých výkonech. Právě herci musejí pohlídat autenticitu, s jakou své role ztvární, neboť by lehce mohli sklouznout k parodii nebo trapnosti," uvedl režisér Petr Gazdík. Dodal, že autor čerpal inspiraci v pokleslých hororech přeplněných různými monstry, v příbězích o Drákulovi a Frankensteinovi.

V hlavních rolích navenek neškodných tetiček se představí Zdena Herfortová a Jana Gazdíková, synovce Mortimera ztvární Martin Havelka.