Popis hry režiséra Olivera Frljiće zveřejnili tvůrci na webových stránkách festivalu. Má podle nich klást nepříjemné otázky, třeba proč lidé truchlí nad obětmi útoků v Evropě a ignorují mrtvé na Blízkém Východě. Objeví se v ní i postava Ježíše znásilňujícího muslimku.
Proti představení se ohradil náměstek brněnského primátora Petr Hladík. „Jsem přesvědčen o tom, že umění má lidi spojovat. Představení, které mají uvést v divadle Husa na provázku, bohužel nese spíše rysy inscenace, která vyvolává silně negativní emoce a rozděluje společnost,“ uvedl ve čtvrtek.

Vyzval zároveň ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera, aby zvážil nahrazení hry jinou. „Takovou, která nebude pošlapávat symboly křesťanské víry,“ sdělil Hladík. Pocity, jež hra může v některých lidech vyvolávat, se podle něj dají přirovnat k těm při zesměšňování holokaustu.

Několik desítek kilometrů bez trolejí ujede nový parciální trolejbus Dopravního podniku města Brna. Díky bateriím.
Nové trolejbusy ujedou bez trolejí desítky kilometrů. Baterie dobíjí při brzdění

Hladíkovu výzvu ředitel divadla odmítl. Pod jeho otevřený dopis se podepsali i členové dramaturgické rady festivalu. „Je zcela legitimní, že současné umění vyvolává kontroverzi. Postoje tvůrců pak mohou vzbudit negativní emoce, to je ovšem, podle mne, znakem demokracie,“ uvedl.

Program festivalu pak dle jeho názoru vybízí ke svobodnému výběru různých představení. „Poskytujeme divákům dostatečné množství informací, aby se mohli rozhodnout, které inscenace jsou ochotní sledovat. Nikoho nenutíme zhlédnout představení, které by v něm vyvolávalo pocit ohrožení svobody vyznání. Věřím, že jsou Brňané natolik moudří, že se sami rozhodnou, co chtějí vidět a co vidět nechtějí,“ doplnil Glaser.

Zdroj: Youtube

Proti hře protestuje hnutí Slušní lidé. „Cílem inscenace je urážka křesťanů. Nechceme, aby se z veřejných peněz platily zvrhlosti, ve kterých Ježíš sestupuje z kříže a znásilňuje muslimky. To musí pobouřit každého slušného člověka,“ uvedl předseda Zdeněk Pernica.

Zasahovat do dramaturgie festivalu vedení města nechce. „Kultura musí být nezávislá na názorech aktuálního politického vedení. Snahy o zakázání divadelních her nepatří do vyspělé liberální demokracie,“ míní náměstek primátora pro kulturu Matěj Hollan.

Dodal, že není na místě hodnotit něco, co ještě lidé ani neviděli, jen na základě popisu. „Striktně dodržuji nezávislost divadel. Nenechávám si od nich ke schválení posílat předem jejich záměry a nikdy to dělat nezačnu,“ doplnil Hollan.

Podle předsedy ústředí muslimských obcí Muneeb Hassan Alrawiho není dobré takto zesměšňovat postavy proroků, ať už by šlo o Ježíše nebo Mohameda. „Jsou to ikony, které zastávají dobro, a když už je chce někdo napodobovat, mělo by to být jen v dobrém. Ačkoliv souhlasím s názory podporující svobodu projevu a umělecké tvorby, dostat Ježíše do podobné scény, jako je ta s muslimskou ženou, není podle mého názoru vhodné a naprosto chápu rozhořčení křesťanů. Možna by stačilo ve scéně znázornit křesťana ale nikoliv Ježíše," okomentoval.

Kamenný vrch se do osmnácti let rozroste o stovky nových bytů pro více než dva tisíce lidí. První etapa má být dokončená už za pět let.
Nové byty pod Kamenným vrchem? Část místních volá po referendu