Jeden z nejlepších flamencových kytaristů nastupující generace Carlos Piñana a proslulý tanečník flamenca David Pérez. Úterní koncert s účastí těchto dvou výjimečných hostů otevře 10. ročník festivalu španělské kultury Ibérica, který potrvá od 13. do 17. srpna. Zahájení již tradičně hostí Zámecký skleník boskovického zámku.

Piñana zahraje v České republice poprvé, a to ve společnosti tanečníka Péreze a českého perkusisty Michala Cáby. „Patří do rodiny s velkou flamencovou tradicí, je vnukem Antonia Piñany, patriarchy „cantes Mineros" a jeho otcem je známý kytarista Antonio Piñana. V jeho hře se snoubí výtečná kytarová technika s procítěným výrazem, poezií a lyrikou," říká dramaturg festivalu Petr Vít a dodává, že Piñana i Pérez budou navíc lektory vícedenních dílen.

„Workshopy jsou součástí festivalu už od počátku a mají vždy velký ohlas," říká hlavní koordinátorka dílen Martina Himerová. Dlouhodobě nejpopulárnější jsou podle ní taneční kurzy – letos zaměřené na flamenco, salsu a argentinské tango. „Účast tanečníka a pedagoga Péreze je určitě velkým lákadlem," zdůrazňuje Himerová s doporučením, že zájemci se mohou hlásit přes webové stránky festivalu www.iberica.cz.

Dále se workshopů zúčastní například populární tanečnice Virginia Delgado, kolumbijský lektor Alvaro Vargas Flórez a další osobnosti. „Přihlásit se mohou všichni zájemci, kurzy nabízíme v různých úrovní pokročilosti. Vyvrcholením dílen bude jako každý rok sobotní závěrečná fiesta v zámeckém skleníku, kde všichni spolu s lektory vytvoří nefalšovanou flamencovou atmosféru," říká Vít.

Po loňském úspěchu organizátoři navíc do programu festivalu zařazují kurzy španělštiny – opět v různých úrovních.

Z brněnských koncertních vystoupení je letos na programu večer v Kabinetu múz. Zazní zde autorská hudba kytaristy a zakladatele festivalu Petra Víta, kterého doprovodí izraelský perkusista Azar Abou a tanečnice Veronica Vítová Roa. „V tomto obsazení jsme zatím na Ibérice nevystupovali," říká Vít.

Podruhé letos Ibérica zavítá do Letovic. V prostorách zdejšího zámku představí bratři Stanislav a Matúš Ko᠆hútkovi klasické flamenco.

Z dalších flamencových legend festival přivítá flétnistu a saxofonistu Jorgeho Parda nebo kytarového virtuóza par excellence Gerarda Núñeze ve společnosti fenomenální tanečnice Carmen Cortéz. „Vstupenky na koncerty 13., 16. a 17. srpna lze koupit v předprodeji, na všechny ostatní budou vstupenky v prodeji pouze na místě," říká Martin Kašpar ze spolupracující agentury Twentyfourseven.

PROGRAM FESTIVALU

13. srpna, Zámek Boskovice: 18.30 Vernisáž výstavy Islario Carmen Cólogan, 19.30 koncert v Zámeckém skleníku: Carlos Piñana (kytara), David Pérez (tanec), Michal Cába (perkuse)

14. srpna, Boskovice: Flamenco bazar, Zám. skleník, 19.30

14. srpna, Zámek Letovice: Entre los Gallos, Morenito de Triana (kytara), Mateo el Gallito (tanec, zpěv, cajón), 19.30

15. srpna, Brno: Veronica Vítová Roa (tanec), Petr Vít (kytara), Azar Abou (perkuse), Kabinet múz, Sukova ul., 20.30

15. a 16. srpna, Boskovice: Promítání španělských filmů, Hotel Pod Zámkem, 20.00, 19.30

17. srpna, Boskovice: Závěrečný festivalový galakoncert, Jorge Pardo „Huellas" + Gerardo Núñez Trio a Carmen Cortés, zámek, 19.30. Od 17.30 ochutnávky španělských vín a specialit

Více na www.iberica.cz