Těšit se diváci mohou na téměř dvouhodinový program, v němž se objeví i řada starších Plíhalových skladeb. „Mají krásné nové aranže, jako například písnička Kluziště. Krom toho v pořadu jednoduše nazvaném Karel Plíhal – letní koncert zazní výběr písniček z posledního alba Vzduchoprázdniny a samozřejmě nové i starší básničky," uvedla hudebníkova manažerka Dana Dobešová.

Na Staré radnici v Brně Plíhal zahraje rok po svém loňském vystoupení. „Líbilo se mu tu, a tak se za brněnským publikem vrací. Pro své letní koncerty volí spíš komornější prostory, zámecká či hradní nádvoří, festivalům se zpravidla vyhýbá," uvedl hudebník a hudební dramaturg Turistického informačního centra města Brna Karel Heřman.

Léto na Staré radnici v Brně: vybrané koncerty z letního programu
Začátky jsou v 19.30 hod., vstupenky lze kupovat na místě před začátkem

- 6. srpna: Karel Plíhal (známý český písničkář na samostatném koncertě)
- 26. srpna: Slet bubeníků (Pavel Fajt, Ephraim Goldin, Liron Meyuhas aj.)
- 27. srpna: Večer jazzových legend (Jaromír Hnilička, Milan Kašuba aj.)
- 30. srpna: Štěpán Filípek a jeho hosté (současná vážná hudba)
- 2. září: Druhá tráva Roberta Křesťana & Charlie McCoy

Do Brna Plíhal přijede z Vysočiny. „V neděli měl vystoupení v Buchlovicích a den před brněnským koncertem hrál v Telči, která se tak na těchto pár dní stala naším výchozím bodem," uvedla Dobešová s tím, že i přes malebnou atmosféru historické Telče se Plíhal soustředil hlavně na práci.

„Dopoledne si dá například kávu, ale pak už jen píše a věnuje se hudbě a přípravě na koncert," doplnila Dobešová.

Charakterizovat atmosféru Plíhalových vystoupení není podle ní jednoduché. „Říct, že přijel folkař, je nevýstižné, nějak mezi ně nezapadá. Nazvat ho umělcem se k němu zase moc nehodí, na to je až klukovsky rozpustilý. Tvrdit, že je to člověk od showbusinessu, je nepatřičné, protože se plaše vyhýbá médiím. Mluvit o písničkáři zase zjednodušené, neb se tím výrazem zaštiťuje každý, kdo unese futrál na kytaru. Šlo by říct básník, jenže to také není to pravé," uvedla Dobešová s tím, že Plíhalovy rýmy jsou zcela specifické.

„Vhání slzy smíchu do očí, takže místo básníka vnímáte spíše komedianta, což je ovšem také jaksi mimo mísu, protože komediant nepůsobí rozpačitě, kdežto Karel Plíhal ano. Před vyprodaným sálem vypadá, že by se nejraději schoval za tyčku od mikrofonu, působí, jakoby se styděl. Celý koncert sedí, přesto není statický, mluví neslušně, přesto není sprostý, je líbivý, přesto nepodbízivý," dodala Dobešová.

Poznamenala, že jako folkař, šansoniér i bavič v jedné osobě předvádí Karel Plíhal vlastně malé divadlo, soustředěné do velmi úsporné, avšak velmi účinné formy.

Čtvrteční koncert začíná v půl osmé večer a poslední vstupenky lze koupit na místě. „Lístek stojí 260 korun, studenti, důchodci a držitelé karty ZTP mají poloviční slevu," uvedla mluvčí turistického informačního centra Gabriela Peringerová.