Největší zájem posluchačů je zatím o zahajovací koncert. „Nedělní program nabídne dvě české premiéry a jednu světovou. Poprvé v České republice zazní skladba Seven Last Words from the Cross skotského skladatele Jamese MacMillana a Stabat Mater od finského komponisty Arva Pärta,“ uvedla Lucie Šnajdrová z pořádající Filharmonie Brno. Upozornila také na další skladbou, jež vznikla přímo na objednávku filharmonie a která propojí úvodní a závěrečnou část koncertu. „Úplnou novinkou je dílo brněnského skladatele Františka Emmerta. Zhudebnil pasáž z Lukášova evangelia popisující dění bezprostředně po Kristově smrti,“ dodala Šnajdrová.

Letošní ročník festivalu organizuje Filharmonie Brno poprvé. „Hlavním dějištěm minulých ročníků bývala katedrála na Petrově a většinou další dvě tři místa. Nyní v katedrále zůstal jen závěrečný večer a přibylo dalších pět prostor chrámů v centru města,“ upozorňuje na změnu Šnajdrová. Pojetí koncertů podle ní předurčuje nejen symbolika Velikonoc, ale i architektura, akustika a historie jednotlivých míst.

Spolu s kostelem svatého Jakuba a brněnskou katedrálou přehlídku hostí také kostel svatých Janů známý jako „u minoritů“, chrám Nanebevzetí Panny Marie (u jezuitů), bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně a kostel svatého Tomáše. Katedrálu svatého Petra a Pavla rozezní 15. dubna další z premiér provedení nedokončeného oratoria Lazarus skladatele Franze Schuberta.

„Pod taktovkou Andrease Sebastiana Weisera se vedle domácí Filharmonie Brno a Českého filharmonického sboru Brno představí šest mimořádných sólistů: Marie Fajtová, Kateřina Kněžíková, Veronika Hajnová, Aleš Briscein, Tomáš Kořínek a Vladimír Chmelo,“ uvedl dramaturg festivalu Vladimír Maňas.

Šest koncertních večerů pořadatelé zahrnuli do termínu mezi 1. a 15. dubnem. Vstupenky jsou k dostání zatím na všechna vystoupení. „Cena lístků je od 44 do 220 korun, a to v předprodeji Filharmonie Brno nebo přímo na místě,“ dodala Šnajdrová.

K doprovodným akcím festivalu patří výstava, koncert v Janáčkově divadle nebo takzvané Temné hodinky k Bílé sobotě. Tato čtení duchovních textů jsou na programu na Zelený čtvrtek a Velký pátek v jezuitském chrámu vždy v devět hodin večer.

Výstava Křížová cesta a jiná zastavení začala včera večer na hradě Špilberk, jehož gotický sál zaplnily grafiky Jany Bergové. „V její grafice je nesmírná chuť vyprávět. Dovede zachytit prchající okamžik, sílu svalu v pohybu, dusot koně. A její technika? Přednostně suchá jehla, ale s takovou čistotou prostředků a provedení, jakou dnes v grafice není snadné najít. Její kresba není vykonstruovaná, chladná, ale plnokrevná, citlivá, plná záchvěvů, vážnosti,“ uvádí v průvodním slovu k výstavě galeristka Anna Maria de Simone.