Svou tvorbu v muzeu představila například akademická malířka Alena Foustková. „Jedenáct let jsem žila v Torontu a ve své tvorbě se zabývám tématem exilu a identity a vlivem masových médií na náš život," poznamenala autorka.

Lidé si v muzeu prohlédnou například její cyklus nazvaný Kde domov můj. V papírových objektech autorka spojuje české lidové motivy a tradiční ruční ženské práce s geometrií typických severoamerických urbanistických struktur.

Kromě Foustkové v muzeu vystavují také čechokanadští umělci Lumír Hladík, Jessica Serran, Karim Talaat a Helena Wilson. Foustková se návštěvníkům Dnů Kanady představí hned dvakrát.

Ve čtvrtek totiž vernisáží v atriu Knihovny Jiřího Mahena zahájí výstavu díla nazvaného Slovník. Lidé na instalaci najdou desítky papírků s nápisy vlastností, jako je úzkostný či bezkonfliktní. „Návštěvníci vstoupí aktivně do procesu výběru, kdy si mají možnost odtrhnout lístky se slovy, která popisují pozitivní a negativní vlastnosti. Každý si tak může vybrat, jaký chce, nebo nechce být," vysvětlila autorka.

Lidé si obě výstavy prohlédnou až do konce května.