Herec pochází z Trenčína a k divadlu směřoval už od mládí. S magisterským diplomem z brněnské Masarykovy univerzity začal studovat herectví na JAMU. „Disertační práci jsem psal o tvorbě Bolka Polívky. Studoval jsem jeho dílo v sedmdesátých a osmdesátých letech. Určitě je jedním z mých vzorů,“ řekl Seriš.

Právě v Divadle Bolka Polívky ho mohou diváci potkat. Hry si píše sám, inspiruje se běžným životem. „Když jsem tvořil například Pri kase, zaznamenával jsem si poznámky z prostředí obchodů tři čtvrtě roku,“ řekl Seriš. Dodal také, že stejně postupuje při psaní všech svých her.

Autorské divadlo nebere na lehkou váhu. Na začátku vybere téma, kterému se věnuje třeba rok. „Téma si stanovím klidně rok dopředu. Celou tu dobu se snažím vyhledávat situace například v restauraci. Zapisuji si poznámky do zápisníků, dlouhou dobu sbírám materiál,“ popsal Seriš způsob, kterým se na roli připravuje.

Když nasbírá dostatek materiálu, pečlivě poznámky roztřídí tak, aby na konci složily scénku. Měsíc před premiérou připraví podrobný scénář, který se následně učí zpaměti.

Výstava historie československých pilotů RAF v pavilonu Morava na brněnském výstavišti.
Válečný veterán Boček uprchl za hranice tajně. Povzbudila ho slova legionářů

Komici bývají v soukromí vážní, uzavření do sebe. To ale není jeho případ. „Dívám se na svět pozitivně. Život mě baví a naplňuje. Jsem rád, že jsem s humorem začal jako s koníčkem a pak se to přetavilo do profese,“ řekl Seriš.

Radost mu přináší také dvouletá dcera, která je podle jeho slov velkou inspirací. Když mu není do zpěvu, rád sportuje, potkává se s přáteli nebo chodí do sauny.

Komik nehraje jen v brněnských divadlech, jezdívá často do menších měst v České republice nebo na Slovensku. Jak říká, publikum se mnohdy liší. „V menších městech jsou lidé nadšení a vděční,“ zhodnotil klaun rozdíl mezi metropolí a malým městem. I při tvorbě her se snaží myslet na všechny diváky.

V úterý 17. října v Divadle Bolka Polívky uvede premiéru nové hry Na ostro!. Jedná se o autorský večer plný skečí, standup komedie a pohybu. Průřez divadelní tvorbou od amatérských začátků po profesionální divadlo bude zároveň premiérou i derniérou.

JOLANA HALALOVÁ

Růžově svítící fontána upozorňuje na boj proti rakovině prsu.
OBRAZEM: Růžová fontána před Janáčkovým divadlem upozorňuje na rakovinu prsu