Český fotograf Oldřich Škácha je často přezdíván fotografem hradním. Od roku 1990 totiž pracoval jako fotograf na volné noze pro prezidentskou kancelář a vytvořil tak nezapomenutelné soubory snímků Václava Havla. Letos, u příležitosti konání již devátého ročníku Měsíce autorského čtení, které po celý červenec hostí Divadlo Husa na provázku, své fotografie Škácha představí také Brňanům. Tentokrát svým objektivem zachytil spisovatele Pavla Kohouta, který zanedlouho oslaví své osmdesátiny.

„Pavlu Kohoutovi jsme věnovali letošní ročník autorského čtení, a to v souvislosti s jeho jubileem. Je pravidelným hostem festivalu a na tom letošním představí divákům devatenáctého července novou knihu Pět a Pat s podtitulem Šest kohoutů na jevišti,“ uvedl Petr Minařík z nakladatelství Větrné mlýny, které prázdninová autorská čtení pořádá.

Zlomek života

Výstava fotografií Oldřicha Škáchy nazvaná Spisovatel Pavel Kohout, kterou mohou zájemci zhlédnout ve foyer a na Alžbětínské scéně Centra experimentálního divadla (Divadla Husa na provázku), je doprovodnou akcí letošního ročníku Měsíce autorského čtení.

„Vystavené snímky jsou jen nepatrným zlomkem z nesčetného množství fotografií, které jsem s Pavlem Kohoutem za posledních čtyřicet let udělal. Rád bych samozřejmě ještě mnoho dalších nafotil v budoucích letech,“ přiblížil své záměry Kohoutův kamarád i fotograf Oldřich Škácha. Výstava Škáchových fotografií Pavla Kohouta tak mapuje spisovatelovu životní cestu od šedesátých let až po současnost.

Pavel Kohout je známý tím, že prošel osobnostním vývojem – od počáteční podpory stalinismu, přes postupné vystřízlivění, až po účast na Pražském jaru a nucený odchod do exilu v sedmdesátých letech. Vždy přitom patřil mezi ty nejaktivnější v daném proudu.

„Že se totalitnímu režimu vzepřeli mnozí komunisté, kteří jej po válce pustili ze řetězu, a občané, kteří se přidali k pokusu o reformu v osmašedesátém, bylo logické. Zápasili o své ideály i o čest. Oldřich Škácha byl jako nepopsaný list a mohl jako jiní kolegové rád naskočit do vlaku, z něhož normalizace vypudila tolik konkurentů do ghetta psanců. Místo toho začal zakázané fotografovat,“ uvedl o Škáchovi Kohout.

Oldřich Škácha vystudoval fotografii na Státní grafické škole v Praze a poté pracoval jako fotoreportér pro řadu československých a zahraničních vydavatelství. Po roce 1968 mu byly jeho novinářské aktivity zakázané a stal se členem skupiny disidentů vedené Václavem Havlem.

Kronikář disentu

Po sametové revoluci pracoval Škácha pro prezidentskou kancelář a o šest let později se zaměřuje hlavně na fotografování osobností českého politického a kulturního života. „Kuráži Oldřicha Škáchy lze jen děkovat. Že ta hnusná doba neztratila i svou druhou, k budoucnosti obrácenou tvář,“ dodal Kohout.