Svou nejnovější inscenaci herečky pojaly s nadhledem – jako reflexi na reálný svět kolem sebe. „Děj je zasazen do prostředí fiktivního bio-kurzu, kde se setkávají tři ženy. Pomocí praktik duchovního mistra se snaží nalézt samy sebe a být „bio". Bio totiž nemusí označovat jen produkty ekologického zemědělství, může znamenat i něco jiného. Dříve člověk hledal uznání ve vnějším světě, dnes chce poznat sám sebe. Obojí může být dobrý byznys," říká herečka a autorka scénáře Daniela Zbytovská, která MALÉhRY v roce 1992 založila: zpočátku jako divadlo jednoho herce za podpory režiséra a zakládajícího člena Husy na provázku Petera Scherhaufera. Postupně se k ní přidaly absolventky brněnské konzervatoře Nikola Zbytovská a Barbora Seidlová.

A jaké poselství chce toto herecké trio divákům předat? „Chtěly bychom vlastně říct, že každý z nás má obrovskou sílu a dokáže zázraky. Musí ovšem v onu vlastní sílu uvěřit. Naše hrdinky jsou manipulovány rodinou, společností, partnerem… Naučily se věřit všem ostatním, jen ne sobě, a tak hledají pomoc," dodává Daniela Zbytovská.

V Divadle Bolka Polívky uvedou MALÉhRY již sedmou premiéru – počítáno včetně tří titulů určeným dětem. „Poslední byla komedie o zvrhlých rodinných vztazích Peklo, po které jsme si daly víc jak tři roky pauzu, aby mohla v klidu vyrůst BIOstory," vysvětluje Seidlová.

I když jsou hrdinkami všech inscenací Divadla MALÉhRY ženy, členky souboru je údajně nezvýhodňují. „Rozhodně ženám nenadržujeme. Naopak. Muži se občas mohou cítit jako hvězdy," říká s úsměvem Seidlová a doplňuje, že si občas k hostování přizvou nějakého kolegu. Například Josefa Poláška do hry Vepřo, knedlo, zelo nebo i více herců z brněnských scén, jako například u hry Peklo. „V Nebi nám muže zastupuje alespoň na okamžik andílek – hrající technik Jaromír Barin Tichý," dodává Seidlová.

Autorem scény je stejně jako u všech předchozích titulů Divadla MALÉhry architekt a výtvarník Pavel Matoušek. „Zvolili jsme jednoduchou scénu s funkčními prvky, oživenou projekcí," říká Seidlová a upřesňuje pojetí i dalších výtvarných prvků: kostýmy navrhla a zpracovala Marie Mukařovská, obrázky obsažené v projekcích nakreslila Karolína Stryková.

Čtvrteční premiéra komedie BIOstory začíná v sedm hodin večer, první repríza je v neděli 26. května. Koncem sezony čeká MALÉhRYprvní hostování s Biostory v Hustopečích na Břeclavsku,a to u příležitosti letního festivalu.

Herečka Daniela Zbytkovská.Daniela Zbytovská: Každý z nás je komický, hlavně když se začne brát moc vážně
Jak dlouho vznikal scénář k inscenaci a tvořily jste jej již od začátku s úmyslem, že to bude komedie?Naše scénáře píšu já, ale ve skutečnosti je píše život kolem nás. Nutně z toho vychází komedie, protože paradoxně i vážné situace vyznívají na jevišti komicky. Mám pocit, že každý z nás je komický, hlavně když se začne brát moc vážně! Jak dlouho scénář vznikal nelze přesně určit, vzniká postupně s našimi prožitky.

Co všechno pojmenování „bio" ve vaší inscenaci zahrnuje? A co vlastně zúčastněné postavy na bio kurzu hledají?BIO v naší inscenaci má mnoho významů…například Být In Okamžitě…nebo Bohužel I Okraden.....Ne­řešíme produkty ekologického zemědělství…ale hledání…Člověk dnes hledá smysl života, hledá sám sebe…a mnohdy se setká s těmi, kteří mu chtějí dobře poradit…a nechají si za to i dobře zaplatit. Chtěly bychom vlastně říct, že každý z nás má obrovskou sílu a dokáže zázraky…musí ovšem v onu vlastní sílu uvěřit …Naše hrdinky jsou manipulovány rodinou, společností, partnerem, naučily se věřit všem ostatním, jen ne sobě, a tak hledají pomoc.

Děj se odvíjí od účasti tří žen v jistém „bio kurzu." Má některá z vás takovou zkušenost?Máme kolem sebe hodně přátel, kteří takové zkušenosti mají. Některé jsou hrůzostrašné, jiné pozitivní. Osobně jsme se párkrát setkaly s organizárory, nebo vedoucími různých duchovních kursů, nikdy jsme se ale neúčastnily naplno. Uchylujeme se raději do lesa a do přírody, to je pro nás místo, kde se dá rozmlouvat s "Bohem".
V naší komedii se na BIO kursu duchovního mistra Dušana Hunky setkávají tři ženy. Výživová poradkyně na mateřské dovolené, psychiatrička a zubní hygienistka. Mají společné to, že všechny tři podléhají nějaké manipulaci. Jedna je zarputilá "bio-matka", druhá šílená psychiatrička, která má raději pejsky, než lidi a třetí oběť ženatého duchovního mistra. No, moc v pohodě nejsou.

Můžete napovědět, jaké východisko inscenace nabízí?Východiskem je právě to rozhodnutí, že chceme najít svoji vlastní cestu. Když si to opravdu přejeme, tak se nám to podaří, třeba i tam, kde bychom to nejméně čekali. Kdo hledá, najde! No a taky si to hledání chceme společně s diváky užít! Máme velké přání, aby se to podařilo!