Hvězdný pianista Lang Lang, francouzská zpěvačka ZAZ, mezzosopranistka Dagmar Pecková a tenorista Štefan Margita. Ti všichni i mnozí další v létě zavítají na brněnský hrad Špilberk, aby zde pod širým nebem předvedli to nejzajímavější ze své tvorby. Někteří „živě", jiní prostřednictvím filmových přenosů na takzvaných kinokoncertech.

Právě kinokoncerty patří k novince festivalu Špilberk, jenž letos vstoupí do 15. ročníku. Mezinárodní hudební přehlídka na velkém nádvoří brněnského hradu potrvá od 18. do 24. srpna. „Čtyři klasické koncerty z masa a krve obohatíme třemi kinokoncerty, jaké promítá vídeňské Mezinárodní hudební středisko na Radničním náměstí ve Vídni. Myslíme si, že kinokoncerty na letní nádvoří Špilberku patří a věříme, že si najdou své diváky," uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.Program nazvaný Začínáme končit zazní v podání Dagmar Peckové a Štefana Margity.

Prostřednictvím filmového plátna tak do Brna pomyslně vkročí mladá francouzská hvězda ZAZ, Berlínští filharmonikové i pianista Lang Lang s jazzmanem Herbie Hancockem. „Bude to takové předznamenání Hancockova brněnského vystoupení naplánovaného na listopad," upozornila Kučerová na jednu z nejočekávanějších hudebních událostí letošního roku, kterou nedávno potvrdila brněnská Agentura 24/7 Promotions. Na programu je také oscarem ověnčený animovaný film s Prokofjevovou hudbou Péťa a vlk.

Spolu s kinokoncerty nabídne festival Špilberk koncerty tradiční, „živé". Vystoupí na nich orchestr pořádající Filharmonie Brno, dále Filharmonie Hradec Králové s Cigánskymi diably a na závěr orchestr Janáčkovy opery brněnského Národního divadla s Dagmar Peckovou a Štefanem Margitou. „Lístky na jednotlivé koncerty, ale i zvýhodněnou permanentku na celý festival, lze koupit v předprodeji filharmonie v Besední ulici již od 26. května. Díky permanentce tak mohou diváci prožít opravdový městský festival – sedm dnů plných hudby v centru města, přesněji nad městem," uvedla manažerka festivalu Lucie Sýkorová.

Doplnila, že cestu na hradní nádvoří návštěvníkům zpříjemní kyvadlová doprava zdarma. „Jako každý rok bude vyjíždět z Husovy ulice od budovy Krajského soudu, na malém hradním nádvoří bude k dispozici občerstvení," dodala Sýkorová.

Dále Filharmonie Brno představila program nadcházející 59. koncertní sezony. V jejím čele tentokrát zazáří izraelský skladatel, dirigent a klavírista tádžického původu Benjamin Jusupov.

Naváže tak na stávající působení tureckého klavíristy a skladatele Fazila Saye. „Jsem za tuto příležitost rád a i když jsem v České republice byl již několikrát, v Brně to bude poprvé. Má hudba zazní celkem na třech koncertech, z toho na jednom budu osobně," uvedl včera Jusupov. V Brně se postupně představí v roli skladatele, dirigenta i klavíristy.Záznam koncertu z Berlína, na němž jeden z nejlepších světových pianistů Lang Lang oslavil před dvěma lety třicáté narozeniny.

Nově filharmonie od nové sezony zpřístupní vybrané generální zkoušky. „Chceme vyjít vstříc například starším lidem, kteří uvítají nižší vstupné nebo posluchačům, kteří dojíždějí a večerní termín koncertu je pro ně už příliš pozdě," uvedla Marie Kučerová.

Upustit naopak filharmonie plánuje od koncertních cyklů ve Wannieck Gallery, i když jeden večer věnovaný muzikálům tam přece jen uspořádá – pod taktovkou Caspara Richtera. „Tento netradiční prostor vyžaduje specifické hudební programy, a ty se nám nyní nenabízejí. Náročná je pro nás i zvuková stránka, která zde není ideální," dodala Kučerová.

Mezinárodní hudební festival Špilberk 2014

Termín, místo: 18. až 24. srpna 2014, nádvoří hradu Špilberk v Brně
Program - 18. srpna: Kinokoncert – Lang Lang feat. Herbie Hancock (záznam koncertu v Londýně), 19. srpna: Zahajovací koncert Carl Maria von Weber, Camille Saint-Saëns, Antonín Dvořák (Filharmonie Brno, dirigent Aleksandar Marković), 20. srpna: Kinokoncert – Sergej Prokofjev: Péťa a vlk; ZAZ, 21. srpna: Cigánski diabli se symfonickým orchestrem, 22. srpna: Symfonické tance, Maurice Ravel, Leonard Bernstein, Sergej Rachmaninov (Filharmonie Brno, dirigent Jakub Hrůša), 23. srpna: Kinokoncert – Berlínští filharmonikové, Gustavo Dudamel, 24. srpna: Dagmar Pecková a Štefan Margita, Orchestr Janáčkovy opery Národního divadla Brno, dirigent Marko Ivanović