Na Brněnsku se letos návštěvníci dostanou hned na osmapadesát míst. Nepůjde ale jen o kostely. „Novinkou letošního roku bude Šalina Noci kostelů. Vyjíždět bude v pět hodin odpoledne od Fakulty sociálních studií. Vystřídá se v ní několik hostů, od senátora Zdeňka Papouška až po spisovatelku Hanu Pinknerovou,“ sdělil brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Oblíbená část programu jsou i divadelní vystoupení nebo akce pro děti. „Letos bych upozornil na divadlo Víti Marčíka, který v kostele svatého Václava v Moravanech na Brněnsku předvede své představení Robinson Crusoe,“ řekl ředitel pastoračního střediska brněnské diecéze Roman Kubín.

Koupaliště Biotop v městské části Brno-jih. Ilustrační foto.
Přírodní koupaliště biotop je zavřené kvůli odvolání ředitele. Do pátku

Speciální program pro návštěvníky organizátoři připravili i na brněnském Petrově. „Jako každý rok otevřeme obě věže naší katedrály. Lidem se díky tomu naskytne výhled na celé Brno. Kromě toho si mohou poslechnout a prohlédnout více než sto let staré varhany,“ uvedl místní farář Tomáš Koumal.

Své dveře otevře mimo jiné i šestice kostelů na Blanensku a Vyškovsku. V Křtinách chystají organizátoři komentovanou prohlídku barokního chrámu, v Rousínově se mohou lidé těšit na koncert cimbálové muziky Kalečník.

Ilustrační foto.
Kvůli novému supermarketu doprava zhoustne. Bohunice zvažují kruhový objezd

VIKTORIE POKORNÁ