Francouzský královský dvůr šestnáctého století a spor katolíků a protestantů, který vyvrcholí proslulou Bartolomějskou nocí. Takové je pozadí historického dramatu Královna Margot, jež pro Národní divadlo v Brně zrežíroval Zdenek Plachý.

„Královna Margot je volnou adaptací proslulého románu francouzského spisovatele Alexandra Dumase, kterou pro Národní divadlo v Brně napsal dramatik Jiří Šimáček,“ uvedl režisér dramatu Zdenek Plachý.

Příběh pojednává o katoličce Margot a hugenotovi Jindřichu Navarrském, kteří jsou z politických důvodů přinuceni ke sňatku. Přihodí se však něco, co nikdo nečekal – během Bartolomějské noci jsou vyvražděny tisíce svatebních hostů z řad hugenotů. „Královna Margot a její manžel Jindřich se tak stanou loutkami v mocenské hře.

„Královna Margot zachycuje, jak to lidé mají někdy v životě těžké a trpí. Tak jako ona. Na počátku dospělosti se setkává s brutální realitou, kterou si člověk nedokáže zdůvodnit ani vysvětlit. Musí si připustit, že může udělat jen to, co je v jejích malých silách,“ uvedl autor scénáře Jiří Šimáček.

Na scénu Mahenova divadla se výpravná historická inscenace vrací po dlouhé době. „Tento příběh lidi stále něčím přitahuje. Kde se v lidech bere ta zničující tendence a proč se ze slušných občanů najednou stanou běsnící vrazi? Tyto zneklidňující otázky chceme sobě i divákům položit,“ dodal Plachý.

V hlavních rolích se představí Eva Novotná, Petr Halberstadt, Dita Kaplanová a Martin Dohnal.