Pojetí knihy si autor Michal Dlouhý stanovil již na začátku: chtěl propojit kriminální příběhy s dobovými recepty, podle kterých vařily a pekly kuchařky v četnických kasárnách a domácnostech.

Četníci na tom podle něj nebyli s penězi zrovna nejlépe a vařilo se tedy z toho, na co se četníci složili. „Není tajemství, že podle jídelníčku bylo zřejmé, zdali je po výplatě, nebo před výplatou," přiblížil souvislosti Dlouhý, který se historii bezpečnostní služby na našem území věnuje dlouhodobě. Coby vrchní strážmistr je od roku 2003 čestným členem sdružení Četnická pátrací stanice Praha.

Křtu knihy se zúčastnila i herečka a představitelka četnické kuchařky Andělky Andrea Elsnerová. „Četnická kuchařka je plná báječných a jednoduchých receptů, od polévek přes maso, ryby, zvěřinu až po vánoční cukroví," uvedla Elsnerová. A zmínila další důvod, proč se jí kniha líbí. „Potěšila mou duši dobrodružky a hledačky vůně starých časů. Je v ní napětí i humor a spousta informací o životě lidí, jaký byl kdysi. Na jejích řádcích jsem se přenesla do doby kloboučků, naškrobených zástěrek, uniforem bez vady na kráse a naleštěných bot. Do jakési poklidnější a možná i lepší doby," uvádí v úvodu publikace Elsnerová.

K zajímavostem, s nimiž se autor při psaní knihy a sbírání rukopisných záznamů setkal, patří i recept na víno. „Překvapilo mě například to, že se v řadě receptů objevuje citronová kůra a šťáva z citronu. Překvapivý je recept na víno z chlebových kůrek," podotkl Dlouhý, který do knihy zařadil také dobové reklamy, inzeráty či štítky označující kuchyni.

Kriminálních případů kniha obsáhla šedesát, receptů je v publikaci více než osm desítek. Například recept na císařské řízky doplňuje příběh nazvaný Ochrana republiky. Návod na přípravu škvarkových pracen zase uzavírá případ Starý zločin, kdy bylo v Lidicích koncem července roku 1931 v kostnici pod kostelem nalezeno lidské tělo bez hlavy. „I když se v některých případech jedná o nejtěžší zločiny, kniha je napsaná laskavým tónem a s určitou mírou humoru a nadsázky," poznamenal Dlouhý.

Kuchařku vydalo Nakladatelství Jindřich Kraus – Pragoline. To s autorem spolupracuje dlouhodobě. „Už to bude patnáct let, kdy u nás Michal Dlouhý vydá každý rok zhruba jednu knihu. Byl to právě on, kdo oslovil režiséra Antonína Moskalyka a po několika letech příprav vznikl úspěšný televizní seriál Četnické humoresky. Je označován jako „duchovní otec", autor námětů deseti dílů z první série a odborný poradce při přípravě a natáčení seriálu," vysvětlil Jindřich Kraus z nakladatelství Pragoline.

Kuchařka je podle něj k dostání ve většině knihkupectví České republiky. „Má 224 stran a stojí 169 korun," upřesnil Kraus. Připomněl také, že v březnu 2006 Dlouhý spolupřebíral se scenáristkou a režisérkou Pavlínou Moskalykovou Solo a dramaturgem Josefem Souchopem první cenu TýTý za nejúspěšnější televizní seriál roku 2005.

Na kuchařce autor pracoval čtvrt roku. „Psaní knih s četnickými příběhy je mým koníčkem, kterému se věnuji ve volném čase, bohužel ho ale není mnoho. Při psaní relaxuji, beru to jako únik od reality do dle mého laskavější a vlídnější doby, která pro nás má svou poezii, a to i když se hovoří i o těch nejtěžších zločinech," svěřil se Dlouhý.

Prozradil také, že ačkoliv kuchařku vydává, všechny recepty zatím vyzkoušené nemá. „Paradoxem je to, že téměř nevařím. Dcera však dle jednoho z receptů upekla tlapičky a postupně chce zkoušet i ostatní recepty, například na vánočku a skořicové tyčinky. Osobně se nejvíce těším na čokoládové figurky na stromeček," dodal Dlouhý.

Křest spolu s brněnskou kavárnou Savoy hostilo také Podhorácké muzeum v Předklášteří.

To letos připravilo výstavu Ve jménu zákona, která historii a vývoj četnictva a četnických pátracích stanic v období první republiky přibližuje. „V expozici je i rekonstrukce místa činu loupežné vraždy a ve spojitosti s tím lze zhlédnout krátký, šestiminutový film z vyšetřování na místě činu četníky z Četnické pátrací stanice Brno. Další součástí výstavy je expozice vytvořená ve spolupráci s Českou televizí, Televizním studiem Brno, na téma Četnické humoresky," upozornil na tematické souvislosti vedoucí Podhoráckého muzea Josef Zacpal.

Nově Podhorácké muzeum zahájilo výstavu vánočních květinových vazeb inspirovaných třicátými léty 20. století. Tato květinová instalace je doprovodnou akcí k výstavě Ve jménu zákona, která trvá do 23. prosince.