Nyní ukázky ze své nekomerční sbírky poprvé představují veřejnosti. Výstava s názvem The Collectors: Live Re­Edit začala včera v prvním patře Domu pánů z Kunštátu společně s expozicí dvou krátkých filmů audiovizuálního umělce Marka Thera. Ta se koná o patro níž v Galerii G99.

„Od majitelů sbírky Marek, bratrů Markových, jsem dostal úplně volnou ruku v tom, co pro výstavu vyberu. Jde o první utřídění, první veřejnou prezentaci sbírky,“ uvedl kurátor výstavy Jiří Ptáček. Ze stovek děl asi devadesáti autorů vybral podle svých slov díla asi sedmadvaceti umělců. „Ukazuji jádro sbírky, ale zároveň chci naznačit obecnější rysy umění, jež u nás v současnosti vzniká,“ uvedl Ptáček.

Sbírka Marků

Roli kurátora ocenil i zakladatel sbírky Zdeněk Marek. „Kdybych díla vybíral já s Ivem, byla by výstava přeplácaná, nebyli bychom objektivní,“ poklonil se Ptáčkovi Marek. Počátky sbírky Marek byly podle jednoho ze sběratelů těžké.

„Obcházeli jsme ateliéry studentů a čerstvých absolventů uměleckých škol a přemlouvali je, aby nám svá díla prodali co nejlevněji. Všem jsme vysvětlili, že nám jde o vytvoření nekomerční sbírky,“ vzpomíná Marek. Dnes už je situace jiná. Sbírka obou bratrů je mezi mladými umělci čím dál známější. „Teď už se nám hlásí sami,“ říká sběratel.

Podle ředitele Domu umění Rostislava Koryčánka je sbírání „mladého umění“ náročnější než u jejich renomovaných kolegů. „Vyžaduje to velký cit a zkušenosti,“ poznamenal Koryčánek. K výstavě vychází i katalog, který na rozdíl od výstavy ukazuje kompletní sbírku. Jeho limitovaná edice je zabalená v krabici a obsahuje drobné artefakty od pěti vybraných umělců.

Autorem grafické podoby katalogu je Adam Macháček. „Chceme vytvořit obraz určité generace, zmapovat ji. Řekněme, že nyní uzavíráme jednu kapitolu. Ale tím vlastně začíná nová kapitola, kdy budeme mapovat zase mladší autory,“ vysvětlil své záměry Marek.

Markova videa

I druhá otevíraná výstava v Domě pánů z Kunštátu je spojená se jménem Marek. Galerie G99 totiž představuje dva krátké filmy Marka Thera. „Jeho snímky fungují na základě filmové řeči, tu ale překračuje směrem k performanci,“ popsal charakteristiku Therovy tvorby kurátor výstavy František Kowolowski.

Obě videa jsou z tohoto roku. Jeden ze snímků, pojmenovaný Vyndám tě a ve vzduchu tě rozsekám, měl premiéru na letošním ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. „Ther je zajímavý hlavně tím, že nepodléhá konvencím, jeho vidění světa je otevřené,“ uvedl Kowolowski.

Obě výstavy potrvají v Domě pánů z Kunštátu do 28. října. Galerie navíc počínaje měsícem září prodloužila svou čtvrteční otevírací dobu až do devíti hodin večer, a to jak v Domě pánů z Kunštátu, tak v Domě umění.