O nominaci Kunderovi se spekulovalo již dříve. Dne 17.10. to oznámila Česká tisková kancelář, které to sdělil nám nejmenovaný zdroj z Obce spisovatelů. Potvrdil, že letošní státní cenu za literaturu obdrží česko-francouzský spisovatel Milan Kundera.

Předsedkyně Obce spisovatelů Eva Kantůrková nám však sdělila, že vedení Obce takovou zprávu ČTK nesdělilo, ani nepotvrdilo. Sdělila, že Milanu Kunderovi „bychom takovou cenu jistě přáli, ale nic takového potvrdit nemůžeme“. Ještě před týdnem kolovaly kuloárové zvěsti, že Státní cenu dostane letos Kundera, ale spekulovalo se o tom, zda jde o Kunderu Milana (prozaika žijícího ve Francii) či Ludvíka (básníka z Kunštátu). Dnes však cena byla oficiálně potvrzena ministerstvem kultury.

Občan Francie


Kunderova by to nebyla jeho první státní cena. Kundera totiž už v roce 1963 obdržel Statní cenu Klementa Gottwalda za drama Majitelé klíčů. Oceněna tehdejším režimem byla i jeho poema o Juliu Fučíkovi Poslední máje z roku 1955. Dvakrát za svůj život byl Milan Kundera členem komunistické strany Československa, ale pokaždé byl vylozučen. Za svého pobytu ve Francii byl roku 1979 komunistickým režimem zbaven československého občanství, ale již o dva roky později získal občanství francouzské.

Své básně zavrhl


Je spravedlivé říci, že světově uznávaný spisovatel Kundera svá starší básnická i jiná díla zavrhl, a za své první, jím samým uznané dílo, považuje povídky Směšné lásky (a to ještě ve zkráceném výboru). Jeho poslední díla, vydávaná na celém světě, však v České republice vycházejí jen pomalu. Kundera, který díla vydal a některá i sám napsal francouzsky, si dává na českém překladu mimořádně záležet. Jeho díla zde vydává brněnské nakladatelství Atlantis a naposledy tu vyšly některé z autorových esejů (Můj Janáček, Zneuznané dědictví Cervatesovo, Kastrující stín svatého Garty, Nechovejte se tu jako doma, příteli).

Mlčenlivost poroty


Laureáta Státní ceny oceňuje porota buď za literární dílo v uplynulém roce či za celoživotní tvorbu, někdy za obojí. Porota rozhoduje každý rok v jiném složení, letos je jejím předsedou literární kritik a historik Aleš Haman. Členové poroty jsou vázáni mlčenlivostí. Zda skutečně bude 25. října, kdy se předávání cen uskutečňuje, udělena Státní cena za literaturu Milanu Kunderovi, zůstává zatím s otazníkem. V každém případě by se ho autor stejně nezúčastnil. Kundera žijící už léta ve Francii odmítá dávat rozhovory médiím a vyhýbá se jakékoli veřejné pozornosti.

Státní cena za literaturu, stejně jako za překlad, se udílí pravidelně u příležitosti státního svátku 28. října od roku 1995. Tehdy totiž byla znovu zřízena na návrh tehdejšího ministra kultury Pavla Tigrida. Je s ní spojena odměna ve výši tři sta tisíc korun.

Výběr z díla

Směšné lásky (povídky), 1963, 1965, 1968, souborně 1970, zkrácená verze Toronto 1981, Brno 1991
Žert (román), 1967
Život je jinde (román), 1969; francouzsky 1973, česky Toronto 1978
Ptákovina (divadelní hra), 1969
Jakub a jeho pán: Pocta Denisu Diderotovi (volná dramatizace Jakuba fatalisty), 1971, knižně 1992
Valčík na rozloučenou (román), franc. 1976, Toronto 1978, Brno 1997
Kniha smíchu a zapomnění , 1978
Nesnesitelná lehkost bytí (román), franc. 1984, česky Toronto 1985, Brno 2006
Nesmrtelnost (román), franc. 1990, česky Brno 1993
La Lenteur (Pomalost, román), 1993
L'Identité (Totožnost, román), 1997
L'Ignorance (Nevědomost, román), 2003

Ceny ministerstva kultury dostanou Pitínský, Kout a Malich


Ceny ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby a výtvarného umění dostanou divadelní režisér Jan Antonín Pitínský, dirigent Jiří Kout a malíř a sochař Karel Malich. Ceny se budou předávat v úterý v Českém muzeu hudby na Malé Straně.