S organizátory výstavy spolupracujete coby lékař. Co vše to pro vás obnáší?

Už jen to, že pořadatelská firma JVS Group oslovila lékaře a mediky, ukazuje, že hlavním smyslem výstavy je hlavně kvalitní edukace návštěvníků. Jsem vystudovaný lékař a v současnosti působím jako anatom na Anatomickém ústavu jedné lékařské fakulty. Společně s kolegou Matejem Halajem jsme přeložili a upravili všechny originální materiály spojené s výstavou. A teď se připravuji na školení mediků-průvodců.

Zmiňujete vzdělávací záměr. Co ale onen záměr produkční, tedy vystavovat těla mrtvých?

Již v roku 1600 provedl Jan Jesenský první veřejnou pitvu v Čechách. Už v té době chtěli lidé po lékařích, aby jim ukázali fascinující stavbu lidského těla. Mnoho lidí chce vědět jak „stroj", ve kterém celý život žijí, funguje a chtějí vidět, jak vypadá zevnitř. A to je dobře! Lidé na výstavě uvidí jak zdravé, tak i chorobou změněné orgány a může je to namotivovat, aby se začali více starat o své zdraví. Již před dvěma lety jsem odborně pomáhal s podobnou výstavou v Praze a Bratislavě a právě kvůli tomuto edukativnímu a osvětovému charakteru výstavy se na její organizaci podílím i letos. Její přínos pro veřejnost má pro mě vyšší cenu, než kontroverzní diskuze, které jsou s ní spojené.

Názorově vyostřené diskuze jdou ruku v ruce s etickým přesvědčením. Jakou zde podle vás hraje etika roli?

Záleží na úhlu pohledu. Když si položíme otázku, zda je etické, aby mrtví lidé učili živé, tak podle mě odpoví většina lidi, že je. Pokud se zeptáme, zda je etické za to vybírat peníze, tak bude většinová odpověď negativní. Proto by asi bylo eticky optimální, aby takovou výstavu organizovali například Anatomické ústavy lékařských fakult a lidé by měli vstup zdarma. Jenže jenom samotná příprava exponátu je technicky, personálně a finančně velmi náročná. To je důvod, proč se toho ujaly soukromé společnosti.

Když se procházíte výstavním prostorem, vnímáte exponáty jako lékař? Či spíš jako laik, mnohdy užaslý nad celým tím lidským mechanismem?

Viděl jsem už stovky vypreparovaných exponátů, přesto jsem nad krásou lidského těla stále v úžasu. Tento pocit je jedním z hlavních důvodů, proč se anatomii profesně věnuji. Porovnávám lidskou kostru se stavbou strojů, pohyby člověka s pohyby zvířat, lidský mozek s počítači a jsem jednoznačně přesvědčen, že neexistuje na tomto světě nic dokonalejšího, než je tělo člověka.

Radovan Hudák působí jako anatom na Anatomickém ústavu Lékařské fakulty.

Který z exponátů této výstavy vás nejvíc uchvátil?

Jelikož miluji zejména pohybový systém, tak mě nejvíce okouzlil Běžec. Je to o exponát, na němž jsou detailně vypreparované všechny kosterní svaly, které drží jen na místě svého úponu. Začátky svalů jsou vytažené do prostoru, a tak lze vidět i hluboké svalové skupiny jinak ukryté povrchovými. Jedinečné jsou i exponáty v galeriích nervový a cévní systém, kde jsou desítky nervů a kilometry cév lidského těla.

A co organismy stižené různými nemocemi a závislostmi?

Mnoho lidí žije způsobem: Co nevidím, to neexistuje! Lékaři se je snaží varovat před nemocemi, které mohou vzniknout při jejich nezdravém způsobu života. Na výstavě budou k vidění nefunkční černé plíce postižené nádorem, které mohou upoutat zejména kuřáky, ale i cirhotická játra, která svou „oblibu" získají zejména u konzumentů alkoholu. Je to možná drastický způsob, jak lidi přesvědčit k tomu, aby se o sebe více starali, ale podle mě je účinnější než stovky rad a varování.

Těla zemřelých prošla metodou takzvané plastinace, kdy jsou tělní tekutiny nahrazeny silikonem. Co přesně to znamená?

Lidské tělo je po smrti dočasně chemicky fixováno, aby nedošlo k rozkladu. Preparováním pak vzniká exponát, který obsahuje specifické orgány a struktury. Po pitvě je exponát ponořen do acetonu, aby se z něj odstranily veškeré tělesné tekutiny. Vysušený exponát se poté umístí do vany se silikonovým polymerem a uzavře se ve vakuové komoře. Ve vakuu aceton opouští tělo v plynné formě a je nahrazen silikonovým polymerem na nejhlubší buněčné úrovni. Silikonový polymer časem ztuhne a vznikne trvale zachovalý exponát.

Lze očekávat, že i přes negativní odezvy výstava přiláká tisíce návštěvníků. Přemýšlel jste v této souvislosti nad tím, proč nás stále tolik fascinuje vše, co je spojeno se smrtí a lidským organismem v jeho do detailů odhalené podobě?

Jednou z nejlepších vlastností člověka je zvědavost a nekonečná touha po poznání. Podle mě lidé nechodí na výstavu, protože chtějí vidět mrtvoly. Chodí tam kvůli poznání sebe sama, chtějí zjistit, jaké mají na těle svaly, nebo kde je uložená slezina či štítná žláza. To jsou věci, které se na školách učí jenom z učebnic, ale lidé je chtějí vidět trojrozměrně v životní velikosti.

Připravovaná výstava Bodies Revealed

Místo: brněnská Galerie Vlněna, ulice Dornych 40/27

Zahájení: návštěvníkům se výstava otevře 1. srpna 2014

Pojetí výstavy: výstavu preparovaných lidských těl organizátoři rozdělí do devíti částí, které představí i celotělové exponáty věnující se jednotlivým systémům lidského těla jako je kostra, svalstvo, dýchací soustava, trávicí soustava, nervová soustava či cévní systém. Jednotlivé galerie výstavního prostoru doplní komentáře předních českých lékařů.