Pořadatelé brněnské části tradičního letního open-air festivalu uvedou na Špilberku představení všech titulů, které se letos odehrají i v Praze, Ostravě a slovenské Bratislavě. „Loni navštívilo šestnáct festivalových představení v Brně dohromady šestnáct tisíc diváků. Tentokrát odehrajeme ještě o jedno představení více, čímž se dostáváme k nejširší programové nabídce v historii," uvedl Michal Rychlý z pořadatelské agentury Schok. Dodal, že kapacita velkého nádvoří Špilberka bude znovu jedenáct set míst.

Letošní premiérou festivalu bude inscenace hry Romeo a Julie v režii autorského a tvůrčího tandemu Skutr. Dvojice Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský spolupracují s Letními shakespearovskými slavnostmi už podruhé, když zde předloni nazkoušeli Shakespearovu komedii Sen noci svatojánské. "S radostí jsme přijali nabídku na Slavnostech znovu režírovat. A také jsme chtěli pracovat na tématu, které je nám blízké. Téma první velké lásky je přesně pro nás - Martina romantika a mne skeptika. A stejně tak je rozkročena i Shakespearova hra Romeo a Julie. Zpočátku romantika, v závěru drama s velkou skepsí možnosti naplnění lásky v našem světě. Zpočátku komedie, v závěru tragédie s velkým vykoupením," popsal hru Lukáš Trpišovský.

Letní shakespearovské slavnosti Brno 2015
16. ročník divadelního festivalu her Williama Shakespeara

20. až 23. července - Romeo a Julie
25. až 27. července - Mnoho povyku pro nic
29. až 31. července - Zkrocení zlé ženy
2. až 3. srpna - Jak se vám líbí
5. až 6. srpna - Sen noci svatojánské

Předprodej: od pondělí 18. května 2015 v předprodeji v Radnické ul. nebo online na vstupenky.ticbrno.cz

V hlavních rolích se představí Tereza Voříšková jako Julie, Romea ztvární Jan Sklenář z královéhradeckého Klicperova divadla. Postavu otce Monteka si zahraje člen brněnské Mahenovy činohry Martin Sláma. V roli Juliiny chůvy se objeví herečka Naďa Konvalinková. „Měli jsme zatím jen čtyři čtené zkoušky, ale jelikož chůva se má po jevišti pohybovat podle režisérů jako kulový blesk, začala jsem už teď chodit do fitka a plavat, abych byla v kondici. Dosud jsem si vždy důsledně chránila divadelní prázdniny, ale tato nabídka se neodmítá. Bude to moje první účinkování na Hradě, tak se těším na tu magickou atmosféru. Navíc Skutři chrlí energii a nápady, takže jsem ráda, že u toho můžu být," přiznala Konvalinková.

Kromě zmiňované premiéry brněnští diváci uvidí v reprízách i loňskou úspěšnou komedii Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela s Petrem Čtvrtníčkem nebo Leošem Nohou. Dále svébytně pojatou svatební crazy komedii Sen noci svatojánské v režii dua Skutr v hlavních rolích s Vandou Hybnerovou a Davidem Prachařem. Letos naposled lze navštívit komedii v režii Daniela Špinara Zkrocení zlé ženy s Tatianou Vilhelmovou, Romanem Zachem a Vojtěchem Dykem.

Z Bratislavy se představí komedie Večer trojkrálový alebo Čo len chcete maďarské režisérky Enikő Eszényi. Ostravští herci přivezou v režii Michala Langa inscenaci Jak se vám líbí. „Už sedmým rokem v řadě uvedeme v Brně také naprostou stálici Slavností: komedii Veselé paničky windsdorské v režii Jiřího Menzela. Diváci se tak opět dočkají Bolka Polívky, Simony Stašové a Evy Režnarové," vyjmenoval Roman Valla ze spolupořadatelské agentury Ogilvy&Mater Morava.

Všechna představení začínají na velkém nádvoří hradu Špilberk vždy v půl deváté večer. „Předprodej vstupenek zahájíme v pondělí 18. května od desíti hodin dopoledne v předprodeji v Radnické ulici nebo na webu Turistického informačního centra," upřesnila mluvčí Turistického informačního centra města Brna Gabriela Peringerová.

Dodala, že v případě nepříznivého počasí si diváci mohou na hradě zakoupit pláštěnky a deky nebo zapůjčit podložky k sezení. Nově budou letos k dostání přímo u vchodu i knižní publikace díla Williama Shakespeara v překladu Martina Hilského.

Diváci mohou i letos využít posílenou autobusovou linku číslo 81 ze zastávky Česká. „Tuto službu připravujeme ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna. Příjezd autem přímo k hradu ani k parkovišti pod hradbami totiž není možný," naznačil Rychlý.