Předchozí
1 z 7
Další

Metallica

PRAGUE ROCKS, LETIŠTĚ PRAHA LETŇANY, 22. ČERVNA

MetallicaMetallicaZdroj: Live Nation
Během jednodenního festivalu Prague Rocks zahrají kapely The Hardkiss, Five Finger Death Punch, Red Fang a Steel Panther. Celou přehlídku zakončí hvězda z nejočekávanějších – americká metalová stálice Metallica. V roce 1981 ji založili bubeník Lars Ulrich a kytarista a zpěvák James Hetfield.

A za těch víc než čtyřicet let už hudebníci stihli téměř všechno. Dokonce vydali vlastní whisky. Jedno je jisté – během letošního léta se Metallica vrátila na turné a vystoupí pouze na několika vybraných evropských festivalech. Tak si jejich vystoupení v Praze náležitě užijte.

Letošní Prague Rocks vedle Metallicy nabídne pětici dalších kapel hrajících od rocku po řízný metal
Do Prahy se řítí Metallica. Připomeňte si, jak měnila hudební svět album po albu

Nick Cave

METRONOME PRAGUE, VÝSTAVIŠTĚ, 23. ČERVNA

Nick CaveNick CaveZdroj: Deník
Jednou z nejočekávanějších hvězd festivalu, která se vrací na mapu světových akcí, bude Nick Cave a jeho kapela The Bad Seeds. V Česku má tento originální australský tvůrce zcela mimořádnou posluchačskou základnu a už od začátku devadesátých let bývá na českých pódiích k vidění pravidelně. Tuto sérii zahájily vyprodané koncerty v letech 1992 a 1993 v pražské Lucerně, které dodnes pamětníci rádi zmiňují jako silné zážitky „velkého devadesátkového mejdanu“. Ostatně ani sám Cave nezůstal vůči tehdejšímu geniu loci svobodné Prahy imunní: na jeho albu Let Love In z roku 1994 najdeme píseň Thirsty Dog, přímo inspirovanou tehdy kultovní hospodou Žíznivý pes.

V roce 2019 se v Ostravě uskutečnil dosud poslední ročník Colours of Ostrava.
Colours of Ostrava se vrací. Pět důvodů, proč na nich letos nesmíte chybět

Judas Priest

MASTERS OF ROCK, VIZOVICE, 9. ČERVENCE

Judast PriestJudast PriestZdroj: Pragokoncert
Anglická heavy metalová skupina Judas Priest, zformovaná v roce 1969 v anglickém Birminghamu, dorazí letos do vizovického areálu likérky Rudolf Jelínek. „Odloženým výročním koncertem u nás oslaví padesát let na scéně. Judas Priest mají speciálně připravený set list, který snad jejich fanoušci náležitě ocení. Abychom splnili a dostáli všech podmínek a požadavků, které s jejich vystoupením souvisejí, protože přijedou s několika kamiony nabušenými technikou, objednali jsme si ocelové pódium z Německa, které to všechno musí vydržet,“ sdělil Jiří Daron, ředitel pořádající agentury Pragokoncert.

Kiss

O2 ARENA PRAHA, 13. ČERVENCE

KissKissZdroj: Live Nation
Americká kapela Kiss se rozhodla prodloužit své závěrečné turné, vhodně pojmenované End Of The Road. V rámci něj předvede svou monumentální show i v České republice. Kiss jsou jednou z nejznámějších a nejvlivnějších rockových formací všech dob, která v roce 2014 vstoupila do Rokenrolové síně slávy, vydala čtyřiačtyřicet alb a prodala po celém světě více než sto milionů desek.

Z festivalu Rock for People 2022.
OBRAZEM: Green Day a další kapely. Rock for People nabídl čtyři dny plné hudby

Kariéra kapely, jejíž koncerty jsou i dokonalým vizuálním zážitkem, je provázena rekordně navštěvovanými šňůrami po celém světě. Turné End of The Road je věnováno milionům fanouškům Kiss Army. „Vše, co jsme vybudovali, a všechno, co jsme si za poslední čtyři desetiletí podmanili, by se nikdy nestalo bez milionů lidí po celém světě, kteří naplňují kluby, arény a stadiony. Toto turné bude závěrečná oslava pro ty, kteří nás viděli, a poslední šance pro ty, kteří ne. Rozloučíme se s fanoušky prostřednictvím naší největší show a pak půjdeme tam, odkud jsme přišli,“ řekli členové Kiss.

The Killers

COLOURS OF OSTRAVA, 14. ČERVENCE

The KillersThe KillersZdroj: Colours of Ostrava
Kapela, která by mohla klidně pocházet z Británie, kdyby nebyla tak úzce spjatá s americkým Las Vegas. The Killers si v sobě udržují pořádnou dávku springsteenovského kytarového rokenrolu a neskrývají úctu k Elvisu Presleymu. S přidaným klávesovým popem generujícím neodolatelně chytlavé melodie ale dávají najevo, jak hodně vždycky zbožňovali Depeche Mode, New Order, Davida Bowieho nebo U2.

Na vtipné rčení o „nejlepší britské kapele z Ameriky“ se váže vysvětlení, proč prý The Killers dosud ani jednu ze sedmi nominací na Grammy nedokázali proměnit ve vítězství, zatímco v Brit Awards se jim to podařilo dvakrát. Elegantně oblečený mormonský zpěvák, který nepije a nebere drogy, není tím nejvhodnějším způsobem, jak definovat frontmana rockové skupiny, a přesto se jím Brandon Flowers stal.

Sting

SLAVKOV U BRNA, 31. ČERVENCE

Sting. Slavný anglický hudebník přijede o prázdninách do Slavkova u Brna, na podzim vystoupí i v PrazeSting. Slavný anglický hudebník přijede o prázdninách do Slavkova u Brna, na podzim vystoupí i v PrazeZdroj: Live Nation
Skladatel, zpěvák, autor, herec a aktivista Sting získal uznání ve všech těchto rolích, a přesto se vzpírá snadnému označení. Narodil se v anglickém Newcastlu, v roce 1977 se přestěhoval do Londýna a spolu se Stewartem Copelandem a Andy Summersem založil skupinu Police. Společně vydali pět alb, získali šest cen Grammy a v roce 2003 byli uvedeni do Rokenrolové síně slávy.

Americká hudební skupina Guns N' Roses vystoupila v Praze naposledy 4. července 2017. Na snímku je zpěvák Axl Rose
Guns N’ Roses v Praze. Rockové legendy slibují rekordně dlouhý koncert

Od roku 1985 vydal Sting čtrnáct sólových alb, naposledy titul The Bridge, který vznikal v době v pandemie. Sting na něm přemítá o osobní ztrátě, odloučení a neobvyklých sociálních a politických zmatcích. „Tyto písně jsou mezi jedním místem a druhým, mezi jedním stavem mysli a druhým, mezi životem a smrtí, mezi vztahy. Mezi pandemií a mezi obdobími. Politicky, sociálně a psychologicky jsme všichni uvězněni uprostřed něčeho. Potřebujeme most – The Bridge,“ vysvětlil název alba Sting, vysoce respektovaný hudebník, který prodal téměř sto milionů alb jako sólový umělec a získal dalších deset cen Grammy, Zlatý glóbus nebo cenu Emmy.

Léto v režii domácích umělců

David KollerDavid KollerZdroj: Jirka Sloupenský
Vystoupení mohla umělců nabídnou i ryze české přehlídky. Například v rámci festivalu Hrady CZ, který se odehraje na hradech Točník, Kunětická hora, Švihov, Rožmberk nad Vltavou, Veveří, Hradec nad Moravicí, Bouzov a Bezdězu vystoupí Anna K., David Koller, Chinaski, Divokej Bill, Mig 21, Mirai, Pokáč či Tomáš Klus.

Letošní Prague Rocks vedle Metallicy nabídne pětici dalších kapel hrajících od rocku po řízný metal
Do Prahy se vrací festival Prague Rocks. Po Ozzym přiveze Metallicu

V Praze si skvěle vedou už v červnu zprovozněné Ledárny Open Air v areálu Branických ledáren, které až do září uvedou na tři desítky vystoupení předních umělců. Jsou mezi nimi Vypsaná fIXA, kapela Lucie, Stromboli, J. A. R., Prago Union, Horkýže Slíže či David Koller.

Na kvalitní hudbu láká i festival Hudba na vinicích, který se odehrává od 24. června do 23. září v kulisách jihomoravských vinohradů Lidé se mohou těšit například vystoupení kapel Jelen, Čechomor, Mig 21, Mňága a Žďorp či Richarda Müllera.