Letohrádek Mitrovských na Starém Brně totiž zahájil novou výstavu o tamějším umění nazvanou Dědictví Indonésie. „Výstavu pořádáme ve spolupráci s velvyslanectvím Indonésie v Praze. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční umělecké a řemeslné výrobky této exotické asijské země, mezi něž patří především batikované textilie, dřevořezby, plastiky, masky, obrazy, ale také národní kroje,“ přiblížil náplň výstavy kurátor Petr Lukas.

Předměty symbolizující historii i současnost asijského souostroví Indonésie jsou v letohrádku umístěny v několika místnostech. „V prvním freskovém sále bych rád upozornil především na miniatury chrámů Borobodur a Prambanan, na loutky Wayang pro tradiční stínové divadlo na Jávě, ale i bambusové a bicí hudební nástroje. V dalším sále jsou zase zajímavé divadelní kostýmy, které Indonésané dodnes používají,“ dodal Lukas. V poslední části prohlídky jsou pak upomínkové, ručně vyráběné předměty, které si mohou návštěvníci koupit. Kompozici výstavy uzavírá výběr velkoformátových barevných fotografií dokumentárního charakteru, jež jsou umístěny v podzemním sále Letohrádku Mitrovských.

„Abychom přiblížili indonéské tradice a zvyky co nejvíce, naplánovali jsme v polovině července koncert indonéské taneční skupiny Beyon Expozition, po kterém promítneme snímek Denias, který byl v Indonésii vyhlášen za nejlepší dětský film loňského roku. Celovečerní program návštěvníkům zpříjemníme ochutnávkou indonéských pokrmů a degustací tamější kávy a čaje,“ uvedl Azis Nurwahyudi z indonéské ambasády v České republice.

Výstava Dědictví Indonésie potrvá do devatenáctého srpna. Do konce června je otevřeno denně od desíti do čtyř hodin odpoledne, v červenci a srpnu ve stejnou dobu kromě středy, čtvrtku a pátku.