Černou komedii o skorovraždě, buchtách a svatbě napsal její autor Ladislav Smoček už v polovině šedesátých let. „Stala se Smočkovým nejznámějším a také nejhranějším dílem. Byla přeložena do čtrnácti jazyků, hrála se opakovaně různě po Evropě, ale třeba i v Latinské Americe," uvedl režisér Břetislav Rychlík.

První známá brněnská divadelní verze inscenace vznikla v roce 1992 jako absolventská práce tehdejších studentů Janáčkovy akademie múzických umění. „Tehdy nám v ročníku zůstali jen tři hoši: Radim Fiala, Petr Halberstadt a Michal Bumbálek. Doplnili jsme je mladšími spolužáky Irenou Vackovou - Trpíkovou a Pavlem Liškou a vznikla neobyčejně pohybově živá a odvážná inscenace. Bumbálek coby Burke i další stvořili figury plné ekvilibristických gagů," zavzpomínal Rychlík.

Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho
- Autor: Ladislav Smoček
- Režie: Břetislav Rychlík
- Scéna: Svatopluk Sládeček
- Kostýmní spolupráce: Markéta Sládečková-Oslzlá, Bára Kuropatová
- Hrají: Bolek Polívka, Pavel Liška, Radim Fiala, Petr Halberstadt, Šárka Vaculíková
- Premiéra: sobota 16. ledna 2016, začátek v 19.00 hodin
- Uvede: Divadlo Bolka Polívky, Jakubské náměstí

O dva roky později přešla tehdejší studentská inscenace do Divadla Bolka Polívky a sám principál převzal titulní roli. „Tehdy jsem ho drze oslovil, jestli by si s námi nechtěl zahrát. A on souhlasil," přiznal Halberstadt.

Kreace Zvonka Burkeho, doktora a starého mládence na konci svých mužských sil, patří k Polívkovým nejznámějším rolím. Zahrál si ji na různých scénách, například v pražském Činoherním klubu, kde se od roku 1990 hraje dodnes. „Burke je moje srdeční záležitost. Kdysi pro mě byl nerudný Burke směšný a jako mladý herec jsem groteskně karikoval starce. Teď je mi ho spíš líto a víc mu rozumím. Vždyť dnes už jsem sám starší než tato postava Takže už to hraji s pochopením a slzou v oku," popsal Polívka.

K obnovené spolupráci tentokrát tvůrci přizvali herečku Šárku Vaculíkovou. „Uvědomil jsem si, že jsme tehdy ani neudělali derniéru. Tak jsme si řekli, že to musíme obnovit, abychom mohli mít derniéru," uvedl Polívka.

Hrdinou černé crazykomedie Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho je lidumil, který se málem stane několikanásobným vrahem. „Příčina popularity Smočkovy hry spočívá v originálním, absurdním humoru. Je to čirá komedie inspirovaná dobou grotesky či commedie dell´arte," uvedl Rychlík.

Inscenace se dočkala několika divadelních zpracování i své televizní verze. Původně se hrála v pražském Činoherním klubu od roku 1965 jako aktovka společně s hrou Bludiště. Prvním představitelem Burkeho byl Vladimír Pucholt, první a dlouholetou představitelkou role Svatavy Nina Divíšková, její nástupkyní Ivana Chýlková a paní Outěchovou například Jiří Hálek.

Sobotní premiéra inscenace začíná od sedmi hodin večer v Divadle Bolka Polívky. Nejbližší reprízy jsou v neděli a 16. února. „O představení je mezi diváky velký zájem. Premiéra i únorové reprízy jsou beznadějně vyprodané, příští týden začínáme prodávat březnové termíny," potěšeně uvedl ředitel divadla Ondřej Chalupský.