Přesto se minimálně jedním významným oceněním pyšnit může. V roce 1999 za roli v divadelní hře Mistr a Markétka získala Thálii pro herce do třiatřiceti let. Ačkoliv je Antalová nyní doma v Brně, pochází odjinud. Narodila se v Bratislavě. Narozeniny chce oslavit s rodinou a přáteli v obou osudových městech.

„K narozeninám jsem předčasně dostala od manžela dovolenou. Poprvé v životě jsme si zajeli jen my dva, to bylo krásné,“ svěřuje se Antalová. Podle jejích slov je v životě nejvíce hrdá právě na své děti a manžela.

Koncert skupiny Rolling Stones v roce 2018.
Hudební hvězdy: Rolling Stones dobyli Brno před 15 lety, Sting zazpívá za týden

Herečku mohou diváci znát například z televizního seriálu Četnické humoresky, kde ztvárnila postavu majitelky květinářství Ludmilu Horkou. Do povědomí se dostala také díky roli mluvčí Anny Jánské v seriálu Pojišťovna štěstí.

Alena Antalová:
- Výběr z divadelních rolí, které Alena Antalová ztvárnila: Markétka v Mistr a Markétka, Dolly Leviová v muzikálu Hello, Dolly!, kouzelná chůva Mary Poppins, Máma Mortonová v krimi muzikálu Chicago, Grizabela v Kočky, a mnohé další…
- Výběr z televizních filmů: Společník (2003), Léto s gentlemanem (2019), Veterán (2020)
- Seriálové role: Ludmila Horká v Četnických humoreskách, Anna Jánská v Pojišťovně štěstí

V nadcházející divadelní sezoně se Antalová objeví v historickém muzikálu Devět křížů nebo v činoherní komedii Ti druzí. K životnímu jubileu také plánuje vlastní představení. „Možná se uskuteční můj pěvecký koncert. Do teď jsem si to nedokázala představit, ale právě ke svým padesátinám bych jej ráda uspořádala,“ prozrazuje herečka, která své pěvecké schopnosti uplatnila například ve filmu Kytice.

Výjimečný talent

Současný ředitel a režisér brněnského divadla Stanislav Moša ji poznal jako výjimečný talent a osobnost, proto ji před lety do souboru přivedl. „Na jevišti je vždy absolutně pravdivá a na zkoušky perfektně připravená. Má také mimořádnou hereckou inteligenci. Každou vteřinu své jevištní existence dokáže naplnit natolik svou osobní angažovaností, že si tím plně podmaňuje obecenstvo,“ tvrdí Moša.

Jen pro připomenutí: kořeny vztahu k umění mohla Antalová čerpat v rodině. Jejím dědečkem byl Ladislav Vychodil, který se stal scénografem Slovenského národního divadla. Od dětství se objevovala v různých televizních inscenacích a také se věnovala zpěvu.

Alena Antalová.
Brněnští diváci ocenili divadelníky, královnou inscenací se stala Mamma Mia!

V Brně poté vystudovala divadelní fakultu Janáčkovy akademie múzických umění. Po studiích ve městě nastálo zůstala a stala se členkou Městského divadla Brno. „Jsem člověk, který razí heslo Můj domov je tam, kde jsem já. Brno mám moc ráda, mám zde svou rodinu. Vše je odsud blízko, takže cesta jak do Prahy, tak do Bratislavy není problém. Je jedno, kde člověk žije. Nejdůležitější je, jestli dokáže být šťastný,“ tvrdí herečka.

BARBORA VOZKOVÁ