Malinkatá holčička, která se narodila ze semínka v krásné květině. Taková je Malenka, jak ji ve své pohádce představuje Hans Christian Andersen. Poetický příběh nyní nově nastudovalo brněnské Divadlo Radost – v režii a úpravě Zoji Mikotové a s výpravou japonské výtvarnice Yumi Mráz Hayashi. Premiéra je pozítří na scéně Muzea loutek.

Mikotová pohádku obohatila o lidové písně a říkadla. „Pořekadla a lidové pranostiky zdůrazňují to, co je v Andersenově textu přítomné: foukání větru, opadávání listí, střídaní ročních období. Lidové písně zase do pohádky vnáší trochu humoru, protože toho u Andersena moc není," říká autorka scénáře a režisérka s upřesněním, že v inscenaci zazní scénická hudba Zdeňka Kluky.

Inscenaci divadlo uvede v netradičním prostoru Muzea loutek. To svým tvarem připomíná loď a je nedílnou součástí Radosti. Pojme okolo padesáti diváků. „Původně jsme měli nastudovat jiný titul, ale s ohledem na intimní prostor „lodi" jsme nakonec zvolili pohádku O Malence. O miniaturizaci si zde Malenka doslova říká a není tedy třeba trápit se tím, že je Malenka příliš malinká," říká Mikotová.

Prostor Muzea loutek ve tvaru lodi inspiroval také japonskou výtvarnici Yumi Mráz Hayashi, která s Divadlem Radost spolupracuje poprvé. „Vybrané atributy lodi zvýraznila a použila pro výpravu pohádky. Má cit pro miniaturizaci a myslím, že japonská stylizace je zde patrná. Například pojetí žáby je tak specifické, že ji musíme nechat zpočátku kváknout, aby diváci pochopili," říká režisérka Mikotová. Právě scénografie je podle ní jedním z hlavních klíčů k inscenaci.

Komorní interiér předurčil také počet herců. Zpočátku sice režisérka uvažovala o sólovém obsazení, nakonec se však rozhodla pro dvojici. Alternují se Michaela Kotěrová se Stanislavou Havelkovou a Jan Bradáč s Petrem Šmiřákem. „Působnost dvojice na diváky je daleko lepší a zajímavější. Při nastudování jsem vycházela přímo z herců. Hrají z „očí do očí" a nemohou se schovat za stylizaci, protože herecká dvojice vytváří naprosto všechno. Snažíme se pracovat s poetikou příběhu, ale i city a pocity diváků," vysvětluje Mikotová.

A jaké další postavy spolu s Malenkou a žábou v pohádce vystupují? Například ropucha, která chce Malenku provdat. Zde vlastně začíná Malenčino martyrium, kdy musí vzdorovat nápadníkovi krtkovi a bojovat s přírodními živly. Celou dobu je Malenka sama, ztracená ve velkém světě, v němž se snaží hledat svoje místo. Štěstí a lásku nakonec najde s pomocí vlaštovky, o níž se Malenka obětavě postará.

Premiéru Andersenovy pohádky O Malence uvede Divadlo Radost tento pátek. Nejbližší reprízy jsou 17., 18. a 21. ledna (pro školky) nebo 20. a 27. ledna (pro veřejnost). „Do konce sezony diváky čeká ještě pohádka Za devatero horami v režii Janky Ryšánek Schmiedtové a inscenace Bylo nás pět v mém nastudování," říká režisér a ředitel brněnské Radosti Vlastimil Peška.

Hans Christian Andersen – Zoja Mikotová: O Malence

Režie: Zoja Mikotová
Výprava: Yumi Mráz Hayashi
Hudba: Zdeněk Kluka
Dramaturgie: Eva Janěková
Hrají: Michaela Kotěrová nebo Stanislava Havelková, Jan Bradáč nebo Petr Šmiřák
Premiéra: 11. ledna 2013 na scéně Muzea loutek (Divadlo Radost)