Wolfgang Amadeus Mozart skládá geniální hudbu, je však divoký, odmítá dospět a vzít na sebe odpovědnost. Antonio Salieri se zase prohlašuje za patrona všech průměrných a jeho frustrace ho dožene k zločinu. V rolích dvou fenomenálních hudebních skladatelů Mozarta a Salieriho se v brněnském Divadle Husa na provázku představí otec a syn Miroslav a Martin Donutilové. Inscenace nazvaná Amadeus (tj. Milovaný Bohem) má premiéru v pátek večer na velkém sále.

Martin a Miroslav Donutilové se spolu již na jevišti potkávají – v komedii Sluha dvou pánů v pražském Národním divadle. V Brně to bude jejich premiéra. A bude to také poprvé, kdy mají téměř rovnocenné role. „Je to těžké a je to pro mě současně velká výzva potkat se na jevišti s tátou. Zajímalo mne, jak nám to bude na jevišti proti sobě fungovat. Některé herecké polohy jsem hledal dlouho, protože nechceme kopírovat film a držet se reality, ale jít si svou cestou," uvádí Martin Donutil.

Také Miroslav Donutil roli přijal s jistými očekáváními: těšil se na spolupráci se synem i s Divadlem Husa na provázku, na jehož scénu se vrací po čtyřiadvaceti letech. „Říkal jsem si, že budu moct pokukovat, jak se kluk herecky rodí. Pak jsem ale zjistil, že už se zrodil," říká s úsměvem Donutil.

Současně zdůrazňuje, že nabídku režiséra Vladimíra Morávka na hostování v Brně přijal rád a bez váhání. „Věděl jsem, že byl Vladimír s Amadeem odkopnut z vinohradského divadla," poznamenává Donutil.

Amadea totiž Morávek původně připravoval už předloni pro pražské Divadlo na Vinohradech. Po odvolání uměleckého šéfa Martina Stropnického ale tehdejší nové vedení v čele s nastupujícím ředitelem Tomášem Töpferem inscenaci zakázalo, a to těsně před začátkem zkoušek.

Režisér Morávek je také autorem úpravy původní hry Petera Shaffera – získal souhlas Miloše Formana s použitím některých motivů jeho oscarového filmu. „Nastudování nabízí skvostné herecké kreace. Jde z toho mráz, ale i vtip a grotesknost, protože se hra tematicky dotýká věčnosti," uvedl Morávek.

Premiéra Amadea je v pátek v sedm hodin večer. Hrát se bude na scéně navržené Svatoplukem Sládečkem, plné sněhobílého nábytku, a v kostýmech Sylvy Zimuly Hanákové. V dalších rolích se představí například Robert Mikluš s Janem Kolaříkem, kteří alternují v roli císaře Josefa II., Simona Zmrzlá jako Mozartova manželka Konstance nebo Monika Matoušková jako Salieriho žena Tereza.

Amadeus je současně prvním dílem projektu Géniové a podvodníci. „Premiéra druhého dílu, tedy opery Miloše Štědroně dle libreta Milana Uhdeho, bude 17. dubna pod názvem Moc art aneb Amadeus v Brně," upřesnil dramaturg Divadla Husa na Provázku Miroslav Oščatka.

Peter Shaffer: AMADEUS (tj. Milovaný Bohem) – Hommage à Miloš Forman

Úprava, režie: Vladimír Morávek, dramaturgie: Lucie Němečková, scéna: Svatopluk Sládeček, kostýmy: Sylva Zimula Hanáková. Hrají: Miroslav Donutil, Martin Donutil, Monika Matoušková, Simona Zmrzlá, Robert Mikluš, Pavel Zatloukal či Petr Oslzlý, Ivana Hloužková aj.

Premiéra: 14. března 2014 ve velkém sále Divadla Husa na provázku, reprízy následují 15. a 17. března.

Další termíny na www.provazek.cz