Brněnský koncert je vyvrcholením speciálního klubového turné s názvem Abbey Road Night, které začíná ve středu v Praze. „O koncerty je mezi fanoušky velký zájem. Pražské Hard Rock Café je už teď úplně vyprodané," nastínila velký zájem o akci promotérka Johana Turnerová.

Nápad uspořádat dva speciální klubové koncerty se v hlavě Miroslava Žbirky zrodil loni v létě. Tehdy dostal jako jeden z dárků ke svému narozeninovému jubileu možnost nahrávat právě v londýnském studiu Abbey Road. Právě v tomto legendárním hudebním studiu dříve nahrávali i takové hvězdy, jakými byli Beatles, Deep Purple, Radiohead, Pink Floyd nebo Oasis.

„Ve studiu jsem navázal nejen spolupráci s předním britským producentem Robem Bassem, ale vzniklo mezi námi i přátelství. S Robem jsme nejen pracovali, ale i povídali a přicházeli s různými nápady. Jedním z nich byla myšlenka uspořádat klubový koncert spolu s talenty Abbey Road.," zavzpomínal na začátek spolupráce zpěvák Miroslav Žbirka.

Oba koncerty se i díky videoprojekcím na scéně ponesou v britském duchu. „V první části koncertu vystoupí angličtí hosté. Vedle producenta Roba Casse to bude kytarista Pearse MacIntyre, s nímž jsem v Abbey Road nahrál nejnovější singl Love Shines. Představí se i osmnáctiletá zpěvačka Emily Burns ze stáje Abbey Road Studios, která v radiu BBC1 vyhrála soutěž talentů. Dalším hostem bude liverpoolský muzikant žijící v Praze Ged Maloney se skupinou So Fine," přiblížila program koncertu Turnerová.

Angličtí zpěváci přitom Brňanům představí naživo i své nejnověji dokončené skladby. „Oba patří k velkým hudebním talentům, kteří v Británii vystupují na prestižních hudebních festivalech. Pro Emily některé písně dokonce píše Eg White, známý díky spolupráci s Adele, Duffy nebo Jamesem Bluntem," uvedl producent Rob Cass.

Žbirka se fanouškům představí s kapelou, s níž v upravené akustické verzi zahraje známé hity jako Atlantída, Balada o poľných vtákoch, Co bolí, to přebolí, 22 dní a další. „Oba koncerty budou opravdu speciální. Už jen přítomnost mého anglického producenta Roba Casse spolu s mladou muzikantkou Emily Burns znamená, že nic podobného jsem zatím nezažil. Hrát v klubu je něco jako vrátit se ke kořenům, a to mě baví. Publikum si vychutná fórky i přímý kontakt s muzikanty a my můžeme tak trochu improvizovat, což se třeba v O2 Areně nedá," uvedl Žbirka. Dodal, že nevylučuje ani několik překvapení, k nimž mohou patřit například skladby od skupiny Beatles.

Abbey Road Night – akustický klubový koncert Miroslava Žbirky a jeho hostů

Hosté: producent Rob Cass, kytarista Pearse MacIntyre, zpěvačka Emily Burns a liverpoolský muzikant žijící v Praze Ged Maloney se skupinou So Fine

Termín: čtvrtek 13. června 2013, začátek v 19.00 hodin

Místo: Kulturní centrum Semilasso, Palackého třída 126

Vstupné: 450 korun