Rok se sešel s rokem a je tu oslava dalších narozenin brněnského klubu Mersey. Ten během čtrnáctiletého života podléhal širokému spektru rozličných hudebních směrů a jeho interiér prošel nejednou rekonstrukcí.

„Mersey klub byl založen v roce 1993 a první tři roky své existence se orientoval spíše na alternativní kulturu a koncerty,“ vzpomíná na minulost klubu Katka Červinková z Mersey Agency.

Několikrát zde vystupovala Tichá dohoda, Dunaj, Vladimír Mišík a ETC, Michal Pavlíček, legendární Brit Nikki Sudden, Iva Bittová, Revolutionary Dub Warriors, Škaredá Holka, Narvan a další.

„Z dnešního pohledu je až neuvěřitelné, že v této době se zde konalo až osmnáct koncertů měsíčně. Ve společnosti tehdy panovalo velké nadšení z porevolučních změn a publikum bylo hladové po spoustě tuzemských i zahraničních kapel,“ dodala Červinková.
S příchodem dramaturga L. P. Fische se klub začal orientovat v roce 1996 spíše na taneční scénu. Začínali zde djs Javas, Koala, Vik a hráli zde i djs – Loutka, Chris Sadler, Orbith, Leo Lycra, Koogi nebo Tráva. S rostoucí úspěšností klubu se však množily stížnosti na hluk a v roce 1998 přišel zákaz všech koncertů a tanečních akcí. Vedení klub pronajalo na sedm let a z Mersey se stalo místo orientované spíše na studentské akce, oldies večírky, páteční diskotéky a pronájmy.

Publikum se stalo konzervativnějším, ale i přesto si klub udržel velmi dobrou úroveň. V červnu roku 2005 se původní vedení klubu rozhodlo převzít Mersey zpět. Zrekonstruovali interiér a zaměřili dramaturgii jiným směrem. První půlrok byl spíše testovací a vyšlo najevo, že dnešní doba je v tomto směru naprosto odlišná od roku 1998.

Přibyla spousta nových klubů a diskoték v centru města a obstát ve velké konkurenci bylo pro vedení Mersey velmi těžské. I přesto se řada akcí zdařila, jiné projekty zase teprve zrají a hledají svoji podobu.

„Letošní oslava neproběhne nikde jinde než v Mersey a mezi gratulanty nebude chybět pražský DJ Loutka a brněnská skupina Louis Elio, Muzzy, Ibe a Guga,“ uvedla dále Červinková. Celý večer odstartuje koncert rakouské kapely Inina Gap.

„Inina Gap hraje styl, který je spojením elektronického chilloutu a klubové funky hudby,“ přibližuje hudební styl kapely Červinková.
Akce začíná v osm hodin večer a lístky jsou k dispozici v brněnských předprodejích Indies, Wolf, Kult nebo Brněnském kulturním centru.