Již potřinácté nabízí festival Concentus Moraviae v roce 2008 posluchačům možnost propojit hudební zážitky s návštěvou zámků a kostelů a procestovat během měsíce června řadu malebných měst jižní Moravy a Vysočiny. Příznivci vážné hudby se mohou těšit na dvaatřicet koncertů v celkem sedmnácti městech.

„Festival Concentus Moraviae je výjimečný tím, že se střídavě věnuje staré hudbě a mladšímu repertoáru, a že programy navrhují různí dramaturgové. Letos program festivalu připravila Barbara Maria Willi, hráčka na historické klávesové nástroje, muzikoložka a pedagožka brněnské JAMU. Proto letošní festival nese podtitul Stará hudba z Visegrádu,“ uvedl pořadatel festivalu Jan Mach. Barbara Maria Willi poprvé v historii festivalu přizvala ke spolupráci dramaturgický tým sestavený z kolegů z jednotlivých visegrádských zemí – z Budapeště, Wroclawi, Bratislavy a Prahy.

Návštěvníci festivalu se mohou těšit na přehlídku komorních orchestrů, české vokální soubory a řadu recitálů. Doprovodnou festivalovou akcí bude také Folklórní víkend pod širým nebem v Moravském Krumlově a v Ivančicích o víkendu čtrnáctého a patnáctého června,“ dodal Mach. Na závěrečný koncert v Lysicích osmadvacátého června naváže na nádvoří tamního zámku vystoupení Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers.

Vstupenky jsou k dostání v brněnských předprodejích, na vybrané koncerty je zajištěna doprava z Brna.