Fragment Metrova díla Via Lucis již zazněl před pár lety v Petrohradě, ve stávající verzi to bude brněnská premiéra. „Skladba nemá epickou ambici, není tedy vyprávěním příběhu. Sbor archetypálně reprezentuje lidstvo a soprán s tenorem mladou dvojici, která kompozicí prochází – muže a ženu, jednotlivce, vlastně kohokoli z nás,“ uvedl skladatel Merta.

Coby sólisté se v této hudební části představí Viktória Matušovová, Lukáš Janota, Kateřina Klečková a další. „Zahraje šedesátičlenný orchestr pod vedením Dana Kalouska,“ doplnil technický supervizor projektu Petr Gazdík.

Ze zahraničních sólistů do Brna přijede polská operní pěvkyně Sonia Warzyńska a slovenský tenorista Tomáš Ondriaš.

Druhá část Velikonočního koncertu, rocková mše Sanctus, je česko-anglickým projektem, který měl na jaře 2013 svoji premiéru v Karlových Varech. Daniel Kyzlink mši zkomponoval ve spolupráci s anglickým textařem a písničkářem Johnem de Jongem. „Dílo ve velkém orchestrálním aranžmá spojuje rockovou a duchovní hudbu. Po hudební stránce je to fúze hudby symfonické, rockové, popové a filmové,“ podotkl Kyzlink, který v Městském divadle Brno působí jako pianista.

Velikonoční koncert v Městském divadle Brno
14. a 15. dubna od 19.00 na hudební scéně.
1. část: Via Lucis – projekt Zdenka Merty pro soprán, tenor, smíšený sbor a orchestr na latinské religiózní texty. 2. část: Sanctus – rocková mše, projekt Daniela Kyzlinka a anglického textaře a písničkáře Johna de Jonga.