Režisérem inscenace je Stanislav Moša, který chce více než sto let starý příběh na brněnském jevišti představit v poeticky laděném pojetí. „Téma hry je velmi aktuální, přesto nechci, aby převážila skepse. To, co jsem ve hře zdůraznil, je hledání lásky a neúplnost člověka než najde, co hledá," říká Moša. Doplňuje, že s jeho režijním konceptem úzce souvisí výtvarná složka: kostýmy mají krémovou barvu a scénu tvoří dřevěná platforma, nad ní zavěšená střecha a v pozadí les.

Váňa je pro Mošu druhým režijním setkáním s ruským dramatikem a prozaikem Čechovem. První byly Tři sestry uvedené v květnu 2009 a derniérované předloni v září. Taktéž jako Strýček Váňa na Činoherní scéně Městského divadla. „Velká část obsazení je stejná jako v Třech sestrách, při zkoušení zažíváme jakési déjá vu," říká s úsměvem Moša.

Městské divadlo Brno uvede v sobotní premiéře Čechovova Strýčka Váňu, v nastudování režiséra Stanislava Moši

I navzdory názvu podle něj Strýček Váňa nemá hlavní roli. „Hlavní postavou je kdokoliv, kdo je právě na jevišti. Postava, která ve hře zmíněna není a kterou jsme přidali, je Dřevorubec ztvárněný Jaroslavem Záděrou. Neustále prochází scénou a téma hry je koncentrováno právě do jeho figury," poznamenává Moša.

Záděra v Městském divadle zastává pozici jevištního mistra a dohlíží na výrobu. Příležitostně jej režiséři obsazují i do inscenací. Stejně jako nyní ve Strýčku Váňovi, kterého Záděra poutá i z divadelního plakátu – s dřevorubeckou pilou v ruce. V roli profesora Serebrjakova se představí Zdeněk Junák, jeho mladou ženu Jelenu ztvární Ivana Vaňková. Vdovu Vojnickou a jejího syna Ivana hrají Miroslava Kolářová s Viktorem Skálou.

„Strýček Váňa je spolu s Rackem, Třemi sestrami a Višnovým sadem hrou o nenaplněných snech a láskách, hrou o neumění žít. Právě na to v těchto hrách Čechov poukazuje," doplňuje dramaturg inscenace Jiří Záviš.

Anton Pavlovič Čechov: Strýček Váňa

Premiéra: 8. února, 19.00 hod. v Městském divadle Brno.

Režie: Stanislav Moša. Dramaturg: Jiří Záviš, scéna: Emil Konečný, kostýmy: Andrea Kučerová, hudba: Zdenek Merta.

Městské divadlo Brno uvede v sobotní premiéře Čechovova Strýčka Váňu, v nastudování režiséra Stanislava Moši