*Jihomoravská kina, která přímý přenos v neděli 20. července od 20.00 hodin uvedou: Boskovice – Kino Boskovice, Brno – Univerzitní kino Scala, Brno – Cinema City Velký Špalíček, Hodonín – Kino Svět, Znojmo – Kino Svět.
*Jihomoravská kina, která odvysílají záznam představení: Brno – Cinema City 6. a 8. srpna, Tišnov – Kino Svratka, 18. srpna.

Členové legendárních Monty Pythonů se právě v těchto dnech na pódiu v Londýně setkávají po více než třiceti letech. Ovšem už bez Grahama Chapmana, který zemřel v roce 1989. „Členové John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin hrají některé ze svých nejlepších skečů, a to s moderním, aktuálním, pythonovským švihem," uvedl Jan Noháč ze společnosti Aerofilms s tím, že jmenovaná pětice do programu zařadí převážně starší scénky – v naději, že už je lidé zapomněli.

Inscenace nazvaná Monty Python živě (převážně) je v Londýně na programu v deseti uvedeních: v divadelní aréně, večer co večer s vyprodaným hledištěm. A právě nedělní poslední uvedení odvysílají kamery do kin celého světa. „Vstupenky do londýnské arény zmizely za několik sekund. Mánii přiživil i Mick Jagger, který se v sehraném pythonovském skeči naoko diví, že tato skupina komiků dnes ještě někoho zajímá. Byli přece dobří v šedesátých, možná sedmdesátých letech, ale dnes? A to budou hrát zase ty samé staré skeče, kroutí hlavou Jagger, načež začne sám plnit setlist pro koncert Rolling Stones starými hity typu Satisfaction," upozorňuje na Jaggerovu reakci Noháč.

A co diváky v tříapůlhodinovém programu čeká? Podle ředitele distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrleho to vedle typicky břitkého vtipu na hranici korektnosti budou i dojemné chvilky. „Třeba při slavné scénce Čtyři Yorkshirmani, při které si Monty Python kdysi utahovali ze starých bilancujících mužů. Když se nyní objeví na pódiu ve věku, který kdysi předstírali, ani veškerý suchý humor jistému pohnutí nezabrání. Pro citlivější povahy tedy kapesník doporučujeme," říká Andrle.

Chybět nebude ani slavná scéna s mrtvým papouškem, naopak se diváci nedočkají Ministerstva švihlé chůze. „John Cleese má totiž protézu kolena a kyčle," poznamenal Noháč. Zajímavé je i vysvětlení Pythonů, proč se k návratu odhodlali: chtěli Terrymu Jonesovi pomoct splatit hypotéku. „Mohla by to být poslední šance," uvedl Eric Idle.Snímky z právě uváděného představení Monty Python v Londýně.

Přímý přenos Monty Pythonů Jihomoravanů nabídne Brno, Boskovice, Hodonín a Znojmo. Cena vstupenky se různí podle jednotlivých kin. Návštěvníci Scaly, multikina ve Velkém Špalíčku či znojemského Světa zaplatí 250 korun, diváci v Boskovicích pak 260 korun. „Zájem je velký, vstupenky ale stále ještě jsou," uvedla Eva Petláková za kino Scala. Obdobně jsou na tom i další jihomoravská kina – projekce jsou zatím prodané vždy zhruba z poloviny celkové kapacity hlediště.

Diváci, kteří třeba kvůli dovolené nestihnou přímý přenos, mohou navštívit některou ze srpnových repríz.