„Před třemi roky jsme přenesli část Bedřichovic do londýnské galerie Tate Modern, kam jsme odvezli i 80 z celkem 300 obyvatel obce. Ti předváděli běžný život, jakoby byli doma. Bylo to takové propojení zcela rozdílných světů," řekla Šedá ČTK.

Využila toho, že se kulturní dům v Bedřichovicích opracuje a vybavení jeho interiérů nyní nechala odvézt do brněnské galerie. Nescházejí v ní stoly, švédská bedna, zdi zdobí fotografie obce a v galerii se po dobu konání netradiční výstavy budou konat všechny akce tak, jakoby tomu bylo v Bedřichovicích.

Návštěvníci se budou moci zúčastnit cvičení, přednášek a přímo v galerii se dokonce bude konat oslava narozenin jedné z nejstarších obyvatelek Bedřichovic. „Doufám, že lidé z města nahlédnou do venkovského světa, lidé z venkova si najdou cestu do do městského, oba se tak propojí a vzájemně obohatí," uvedla.

Informace o projektu najdou zájemci na webu Moravské galerie, v blogu londýnské galerie Tate Modern a na facebookovém profilu Bedřichovic. Vyvrcholením projektu se 3. září stane otevření opraveného náměstí v obci s obnoveným kulturním domem. Na tomto prostoru budou zakomponovány architektonické prvky z Londýna.

Šedá je laureátka Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2005. Jako jedna z mála českých umělkyň se dokázala svými netradičními počiny výrazně prosadit v zahraničí. Účastnila se prestižních přehlídek v Kasselu, Benátkách, Lyonu či Moskvě. Její projekty se vyznačují snahou narušit stereotypy chování jednotlivců, skupin lidí i celých komunit.