Sušené ovoce a okrasy z papíru či slámy vystřídaly postupem let ozdoby skleněné a průmyslově vyráběné. Více o tom, jak se dříve zdobily vánoční stromky a jak tato tradice vznikla, napoví nová výstava Příběh vánočního stromku, kterou v úterý otevřel brněnský Palác šlechtičen.

Exponáty pochází ze sbírek Etnografického ústavu Moravského zemského muzea. „Výstava představuje vánoční stromek jednak z pohledu jeho zdobení a jednak v kontextu výpovědí z regionální a memoárové literatury a velkoplošných obrazů," uvedla autorka a kurátorka výstavy Eva Večerková.

Nejstarší zprávy o zvyku mít v domě na Vánoce jehličnan pochází podle Večerkové z konce 16. století z Alsaska. „U nás nebyl vánoční strom rozšířený ještě ani na přelomu 19. a 20. století a dnes už si bez něj nedokážeme představit Vánoce," dodala Večerková.

Zvyk stavět strom venku přišel do českých zemí ze zámoří. „V roce 1912 byla na Madison-Square v New Yorku vztyčena jedle osvětlená elektrickými svíčkami. Brzy nato přešel zvyk do Evropy," doplnila Večerková.

Expozici doplňují dobové pohlednice, fotografie i vrkoče neboli stolovníky, kterými se dříve zdobily vánoční stoly. „Byly to věnce spletené z kynutého těsta, do něhož se zapichovala dřívka se sušeným ovocem a cukrovím," vysvětlila Večerková.

Výstava potrvá do 12. ledna 2014, součástí doprovodného programu jsou výukové programy pro školy, které připravilo Dětské muzeum Moravského zemského muzea.