Je vysoká necelých třicet centimetrů, vázaná v kůži a má téměř šest set stran. Svými rozměry se jednosvazkové vydání Bible kralické od ostatních teologických a historických knih příliš neliší. Přesto je to publikace zcela unikátní. Její vystavení v Brně přispěje k letošním oslavám 400. výročí posledního předbělohorského vydání jedné z nejvýznamnějších českých literárních památek.

Bibli kralickou vystavuje Moravské zemské muzeum pouze po dobu dvou týdnů, a to v přízemí Dietrichsteinského paláce na Zelném trhu. „Výstavu jsme otevřeli v sobotu a kvůli zvýšené ochraně tohoto vzácného tisku potrvá pouze do konce příštího týdne. Návštěvníci mohou přijít v rozšířené otvírací době, která je každý den do šesti hodin večer," uvedla mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková.

Ve výstavní síni je originál rozevřen na začátku Knihy Jobovy, další stránky zhlédnou zájemci díky dvěma projekčním plátnům. Součástí Ve výstavní síni Dietrichsteinského paláce Moravského zemského muzea na Zelném trhu v Brně je originál knihy rozevřen na začátku Knihy Jobovy. Další stránky si lze prohlédnout díky dvěma projekčním plátnům.komorní expozice jsou i litery nalezené při archeologickém výzkumu v místech někdejší kralické tiskárny. „Rozsahem je to výstava komorní, ale svým historickým, bohemistickým a teologickým přesahem je velmi, velmi významná," zdůraznil ředitel Moravského zemského muzea Martin Reissner.

Bibli kralickou přeložili z původních biblických jazyků, tedy hebrejštiny, aramejštiny a řečtiny, překladatelé a teologové původní Jednoty bratrské. Jednosvazková Bible kralická, takzvaná jednodílka, patří k nejdůležitějším z tiskárny Jednoty bratrské. Ta sídlila v letech 1578 až 1621 v západo­moravských Kralicích nad Oslavou. „Oproti starší a honosnější šestidílce, tedy šestisvazkovému vydání, je tištěna velkými literami a nabízí revidovaný překlad. Význam tohoto vydání je i v tom, že bylo oproštěné od velké části komentářů a bylo určené běžným uživatelům, řadovým členům Jednoty bratrské a dalším zájemcům o četbu bible," uvedl vedoucí Historického oddělení Moravského zemského muzea Jiří Mitáček.

Ve výstavní síni Dietrichsteinského paláce Moravského zemského muzea na Zelném trhu v Brně je originál knihy rozevřen na začátku Knihy Jobovy. Další stránky si lze prohlédnout díky dvěma projekčním plátnům.Moravské zemské muzeum pečuje o rozsáhlý fond Jednoty bratrské i o památník v Kralicích nad Oslavou. Ve svých sbírkách uchovává celkem dva exempláře jednodílky z roku 1613, originály však vystavuje pouze příležitostně – za posledních 15 let to letos je teprve podruhé.

Výstavu ke 400. výročí posledního předbělohorského vydání lze v současnosti navštívit i v pražském Klementinu. Rozsáhlý program připomněl Bibli kralickou také přímo v Kralicích nad Oslavou.

Mimořádné vystavení originálu jednodílky Bible kralické z roku 1613

Místo: Dietrichsteinský palác Moravského zemského muzea v Brně, Zelný trh 8, Galerie Parnas (přízemí Dietrichsteinského paláce)

Otvírací doba: výstava je otevřena pouze čtrnáct dní, pondělí až pátek od 9.00 do 18.00 hodin, sobota a neděle od 13.00 do 18.00 hodin, výstava potrvá do 13. října 2013

Vstupné: 30 korun (dospělí), 20 korun (děti, studenti, důchodci)