Fiktivní literární a divadelní postava nenapravitelného sukničkáře se v mnoha zpracováních objevuje už od roku 1630. Don Juan, nebo také Don Giovanni či Don Šajn, inspiroval poprvé španělského spisovatele Tirso de Molinu, poté například Moliéra, Alexandra Sergejeviče Puškina, lorda Byrona či Wolfganga Amadea Mozarta. „S juanovskou legendou jsme zacházeli poměrně volně. Z příběhu jsme například zcela vypustili postavu Komtura. Jinak ale nechybí očekávané milostné hrátky, trpká zklamání, komické situace ani peripetie osudu," popsal přístup k legendární látce libretista Ivan Hubač.

V autorském týmu Hubače doplnili ještě hudební skladatel Vašo Patejdl, textař Eduard Krečmar a producent Martin Hrdinka. Společně už dříve připravili muzikál Jack Rozparovač, který měl premiéru v pražském Divadle Kalich před deseti lety. Od té doby se s úspěchem hraje také v Japonsku a Jižní Koreji. „Další muzikál jsme začali psát asi před sedmi lety. Původně jsme uvažovali o jiné látce, ale nakonec nás náhodně zaujal právě Don Juan. Psali jsme ho poté už přímo na zakázku pro brněnské divadlo, které nám nabídlo nejlepší podmínky," upřesnil genezi vzniku muzikálu Martin Hrdinka.

Muzikál už tradičně v Brně doprovodí živý orchestr. „Se živou muzikou zní celé dílo úplně jinak, než když hraje hudba z pásku, jak bývá zvykem u většiny českých muzikálových produkcí. Z našeho týmu se k práci dostávám až jako poslední, když skládám muziku už na hotové texty. Inspiruji se jimi, takže mi to takto vyhovuje," uvedl Vašo Patejdl, kterého proslavilo účinkování ve slovenské skupině Elán.

Dobově historické pozadí spolu s osudem a charakterem hlavního hrdiny podle divadelníků k muzikálovému zpracování přímo vybízelo. „V momentě, kdy se Juan rozhodne, že už žádné ženě nepodlehne, mu cestu zkříží opravdová láska ztělesněná krásnou Isabelou. Ačkoli ji zachrání ze spárů inkvizice, Isabela umírá nešťastnou náhodou v bitce, která se semele kvůli dřívějším Juanovým záletům. Juan je zdrcený a chce se uzavřít do kláštera. Tam ale potkává dívku, která jakoby Isabele z oka vypadla. Znovu podléhá svým pudům, aby nakonec zemřel rukou té, již snad nejvíc miloval. Juan tak umírá rozzlobený na sebe i na celý svět," přiblížila děj muzikálu dramaturgyně Klára Latzková.

Postava Dona Juana je podle brněnských tvůrců moderní a aktuální i dnes. „Historicky se Don Juan chová tak, jakoby bylo vše dovoleno. Neexistují pro něj žádná pravidla, nerespektuje zákony. A přesně tak se mnoho lidí chová i dnes," uvedl režisér Petr Gazdík. Dodal, že v závěru muzikál upouští od pompéznosti a dostává komornější, činohernější ráz.

Romantický příběh je i v muzikálu zasazený do prostředí španělské Sevilly, kde Don Juan podle legendy žil. „Scéna je romanticky rozmáchlá a má až charakter velkofilmu. Inspirovali jsme se i prvky španělské koridy, využíváme také principů divadla na divadle," nastínil scénograf Petr Hloušek.
Titulního hrdinu Dona Juana si zahraje Dušan Vitázek v alternaci s Petrem Gazdíkem. Dvojroli dívek Isabely a Elvíry ztvární Svetlana Janotová nebo Ivana Vaňková. V dalších postavách se objeví Alena Antalová, Radka Coufalová, Viktória Matušovová, Martin Havelka, Aleš Slanina, Lukáš Vlček, Jiří Mach a další.