Také letos staví festival pro židovskou čtvrť Boskovice na čtyřech pilířích: hudbě, divadlu, filmu a výstavách. „Program festivalu začne již dopoledne, slavnostní zahájení bude v 17.00 hodin v zámeckém skleníku. Zazní chasidské písně rabína Barucha Myerse a jeho spoluhráčů. Jsou cestou od velmi starého k úplně novému, od folkloru k jazzu, od hluboké sakrálnosti k profánní každodennosti," upřesnila mluvčí festivalu Petra Černá.

Výstavy se návštěvníkům otevřou také dnes odpoledne: od 16.00 hodin v Muzeu Boskovicka, kde začne vernisáž výstav Antonína Střížka, Jána Triašky a projektu studentů katedry fotografie FAMU vedených Jaroslavem Bártou, a to za hudebního doprovodu dua Bellevue, které se od sedmi hodin večer představí i samostatným koncertem v synagoze.

Ve spojitosti s koncerty pořadatelé poukazují na rozličnost žánrů. Hudební vystoupení jsou současně pozoruhodnými či ojedinělými projekty, jež nejsou běžně k vidění. „Česko-německým projektem připraveným speciálně pro Boskovice je například Borderland Express, který je na programu v sobotu večer ve skleníku. Zajímavé bude určitě také vystoupení Petra Nikla, tentokrát coby hudebníka, či koncert slovenského uskupení Rolling Stones 
Blues Cirkus 50, které se snaží publikum přesvědčit o tom, že písně Rolling Stones mají bluesový základ," říká Černá.

Z koncertních prostor festival vůbec poprvé nahlédne do nejmladší kulturní památky Boskovic – do evangelického kostela. „Na seznam kulturních památek byl jako jediná funkcionalistická stavba v Boskovicích zařazen roku 1996. V neděli od dvou hodin odpoledne zde vystoupí smíšený pěvecký sbor pod vedením dirigentky Zuzany Petlanové Brno Gospel Choir," doplnila Černá.

Vítány jsou na festivalu i děti, kterým pořadatelé nabízí dětská představení či tvůrčí programy. „Publikum festivalu je přece jen specifické. Lidé poznávají Boskovice a historické město a často se opakovaně vrací zpět, nyní třeba už i se svými vlastními dětmi," uvedl předseda sdružení Unijazz a spoluzakladatel festivalu Čestmír Huňát.

Současně zavzpomínal na první ročník festivalu v roce 1993. „Byli jsme v podstatě jedním z prvních multižánrových festivalů. Naše dramaturgie je přitom stejná jako na začátku: snažíme se nabídnout divákům něco, co jinde nenajdou," shrnuje dvaadvacetiletou historii přehlídky Huňát.

Jedním ze stálých návštěvníků, jenž se na festival chystá opakovaně, je Jaroslav Volynský z Brna. „Bude to moje třetí návštěva a z letních festivalů se na Boskovice těším asi nejvíc. Vyhovuje mi, že program je tak různorodý. Přitom nic není prvoplánové, ale nevtíravě obohacující. Vše navíc skvěle doplňuje historicky kouzelný ráz Boskovic," říká dvaatřicetile­tý muž.

Festival Boskovice 2014: 22. ročník festivalu pro židovskou čtvrť

Datum: 10. až 13. července

Zajímavosti z programu:

Čtvrtek 10. července, skleník, 17.00, zahájení – Chassidic Songs.
Pátek 11. července, sokolovna, 19.00, divadlo z Izraele Clipa Theater a Teatr Novogo Fronta (CZ/RU).
Sobota 12. července, letní kino, od 21.00 hod., Rolling Stones Blues Cirkus 50, WWW Neurobeat + Fajt, Nylon Jail, United Flavour. Antikvariát, od 16.30, autorské čtení Ireny Douskové.
Neděle 13. července, evangelický kostel, 14.00, Brno Gospel Choir. Uni scéna, 15.30 Kolowrat, 16.30 Bratři Orffové.
Více na www.boskovice-festival.cz