Setkat se s upíry, duchy a oživlými mrtvolami, zaposlouchat se do jazzových melodií při ochutnávce vín, prohlédnout si sochařské portréty známých osobností nebo přispět k záchraně království před zlým drakem. Takový program nabízejí víkendové kulturní akce na jižní Moravě.

Už dnes mohou rodiče s dětmi zavítat na slavkovský zámek a zúčastnit se akce s názvem Hradozámecká noc. „Náš zámek se do této aktivity zapojí strašidelnými prohlídkami v expozici i v podzemí. Návštěvníci se setkají s upíry, duchy, oživlými mrtvolami nebo postavami známými z filmů, například s Addamsovou rodinou," nalákala na program Šárka Hálová ze zámku Slavkov Austerlitz. Doplnila, že součástí prohlídky je i krátké hudební vystoupení inspirované známými světovými muzikály. Pro zájemce je vhodné si prohlídky předem zarezervovat na pokladně zámku nebo na telefonu 544 227 548.

Kombinaci jazzu a vína z jižní Moravy a rakouské oblasti Weinviertel nabídne přehlídka Jazz & Wine fest v Břeclavi. Na nádvoří zámku zahrají cimbálové muziky, bratislavský jazzman Peter Lipa s kapelou představí nové album Lipa 68. „Program zahájí ve tři odpoledne mezinárodní sestava Miss Moravia, v níž se spojí hudebníci z Moravy, západního Slovenska a rakouského Weinviertelu. Slovenská zpěvačka Andrea Profant představí se svou sedmičlennou kapelou směs jazzových postupů a folklorních nápěvů," představil úvodní část programu mluvčí pořádajícího občanského sdružení Jazzfest Brno Martin Kašpar. Za nepříznivého počasí se program přesune do kina Koruna Břeclav.

Kresby žen a dívek

Prohlídku kreseb a plastik akademického sochaře Františka Navrátila zase od zítra umožní nová výstava v hustopečské galerii domu U synků. „František Navrátil žije v Borkovanech a patří k žákům Vincence Makovského a Jana Laudy. Na hustopečské výstavě představí ukázky ze své celoživotní tvorby, mezi nimiž nechybí busty známých osobností, alegorické a symbolické postavy, reliéfy, sochy a kresby především žen a dívek," uvedla Šárka Prokešová z Městského muzea a galerie Hustopeče.

Palackého náměstí v Ivančicích na Brněnsku se zítra odpoledne promění v pohádkové království, které okupuje zlý drak a hodlá poobědvat princeznu. Plzeňské Divadýlko Kuba vystoupí v programu Malého festivalu loutky s dětským představením Není drak jako drak.

„Jde o loutkové pásmo tří pohádek plné nečekaných zvratů, humoru a výtvarných nápadů. Nechybí v nich princezna ani drak, ale všechno je trochu jinak. Třeba ne každý drak má chuť na princeznu a ne každá princezna se draka bojí," naznačil obsah představení jeho režisér Petr Mlád z Divadýlka Kuba. Začátek pohádkového pásma je v pět hodin odpoledne, vstup je zdarma.

Kulturní tipy

SOBOTA 1. ZÁŘÍ

Slavkov

Zámek Slavkov Austerlitz

Hradozámecká noc strašidelné kostýmované prohlídky zámku (18.0022.00, vstupné 90 Kč)

Břeclav

nádvoří zámku

Jazz & Wine Fest (vstup zdarma)

15.00 Miss Moravia (Rakousko, Česká republika, Slovenská republika)

16.00 cimbálová muzika Lália (Velké Bílovice)

17.15 cimbálová muzika Rebend (Břeclav)

19.00 Peter Lipa & Band

(Bratislava)

NEDĚLE 2. ZÁŘÍ

Hustopeče

Galerie domu U Synků

Dukelské náměstí 23

František Navrátil výstava kreseb a plastik akademického sochaře (expozici si lze prohlédnout do 23. září)

Ivančice

Palackého náměstí

Malý festival loutky Divadýlko Kuba Plzeň: Není drak jako drak (17.00, vstup je zdarma)