Předpůstové slavnosti zahajuje zástupce fašančárů. Hned potom se na pódiu nahrne trojice medvědů. „Medvěd má plodonosnou moc. Přináší bohatou úrodu na polích a bohatost dobytka. Tancování s ním proto radši neodbývejta,“ nabádá návštěvníky z pódia.

Medvědi se doprovázeni potleskem a violou pouští do tance. „Maminko podívej, ten medvěd tancuje! Já chci jít za ním,“ vykřikuje pětiletá Adélka a rozbíhá se směrem k pódiu. Hned za ní se vydává její o něco starší bratr Jonáš.

V úterý kontrolovali pracovníci Veřejné zeleně kašnu na brněnském náměstí Svobody. Údržbu provádí každý rok po zimě.
Na náměstí Svobody rozebrali kašnu. Kvůli pravidelné zimní údržbě

V půlce cesty se však oba zastaví. Průchod jim zatarasí smrtka i s kosou. „Nebojte se, je jen dřevěná. Neublíží vám,“ vysvětluje svým dětem Denisa Hlaváčková. Holčička se jí ale i tak křečovitě chytá za ruku a táhne jí pryč.

Smrtka s kosou není jediná tradiční fašanková maska, kterou mohou na náměstí návštěvníci vidět. Svým slaměným kloboukem na první pohled zaujme i Tomáš Sáček. „Je to tradiční kostým pohřebenáře. Ten chodil po vesnici a zpíval. Tety ve vesnici pak skákaly nahoru, aby jim rostl len a konopí,“ popisuje Sáček, který si až na jednu výjimku nenechal ujít žádný ročník Brněnského fašanku.

Na pódiu mezitím končí tanec s medvědy a soubory se pomalu rozchází do okolních ulic. „Jednotlivé chasy se teď rozejdou a budou hrát na Zelném trhu nebo u paláce Šlechtičen. Nakonec se ale všichni vrátí a společně pochovají basu,“ čte z programu jedna z návštěvnic Klára Klasíková.

Ilustrační foto.
Svátek zamilovaných se blíží. Lidé darují na Valentýna srdce, květiny i krev