Kromě Brna navštíví na svém prvním česko-slovenském turné, nazvaném Winter Assault Tour, také České Budějovice, Pardubice, Ostravu, ale i Košice a Nitru.

„Zvolili jsme spíše krajská města, protože v Praze Napalm Death už několikrát hráli, zatímco v ostatních městech u nás dosud moc často nevystupovali,“ vysvětlil Tomáš Karlík z pořádající agentury Obscure Promotion absenci hlavního města na trase britských grinderů. Dodal také, že šestidenní turné je doprovodnou akcí k metalovému festivalu Brutal Assault, a na koncertech proto také začne předprodej vstupenek na letošní ročník festivalu.

Legenda při síle
Napalm Death stáli na počátku grindcoru, který se v polovině osmdesátých let vyprofiloval z hardcore punku ovlivněného trash metalem. Od těch dob si grindcore získal řadu příznivců po celém světě včetně českých fanoušků. Vyznačuje se především zkreslenými, podladěnými kytarami a rychlým bubnováním a krátkými skladbami.

„Grindcore se u nás netěší takové masové oblibě jako některé jiné metalové styly, ale má stabilní základnu fanoušků a stále vznikají nové, mladé skupiny,“ řekl Karlík.

Legendární skupina, jež má grindcore na svědomí, se pyšní pětadvacetiletou historií plnou divokých personálních změn a krátkodobě se v ní mihly i hvězdy, jako Jello Biafra nebo Jamey Jasta z Hatebreed. Dnes vystupuje ve čtyřčlenné sestavě pod vedením frontmana Marka „Barneyho“ Greenwaye.

Napalm Death se stali jednou z nejvýznamnějších kapel tvrdé extrémní hudby a kromě řady nahrávek mají na kontě například i nejkratší skladbu na světě, kterou je jen zhruba vteřinové You Suffer. Projevují se také výrazně politickými texty a příklonem k některým antifašistickým organizacím. Skupina, pocházející z Birminghamu, se stále se svým grindcorem řízlým death metalem drží na vrcholu sil. Důkazem je i její předloňské poslední album Smear Campaign, které bylo příznivě přijato jak fanoušky tak i kritikou.

Český doprovod
Britské kvarteto na turné doprovází českobudějovičtí In〜growing a pražští grindeři Uprise. „Jsou to přední české grindové kapely a kromě nich jsme v každém městě pozvali jednu kvalitní místní skupinu, aby dostala šanci zahrát si před velkým publikem,“ uvedl Karlík a dodal, že na Flédě program doplní vyškovská grindcorová kapela Pigsty.

Brněnský koncert, kterým Napalm Death své turné končí, začíná dvacátého ledna v sedm večer a vstupné činí dvě stě padesát korun v předprodeji. Zájemci o lístky by si ale měli pospíšit. „V Pardubicích a Českých Budějovicích jsme již vyprodaní a i v ostatních městech je o lístky obrovský zájem,“ uvedl Karlík a připomněl, že při poslední návštěvě Brna na Napalm Death přišlo přes sedm set fanoušků.