Glaser chce z divadla udělat jedno z nejlepších v zemi. Na uvolněná místa uměleckých vedoucích souborů dosadí nové lidi. „Konkrétní jména zatím nechci říkat. Zveřejním je až po mém jmenování do funkce," uvedl pro Brněnský deník Rovnost Glaser.

Pokud ho politici schválí, funkce se ujme příští rok v březnu. „Příští sezona bude ještě přechodná. Chod divadla se totiž plánuje s velkým předstihem," řekl. Už na podzim se chce začít s chodem divadla seznamovat.

Koncept, se kterým šel do konkurzu, je zatím tajný. „Zveřejníme ho po říjnovém zasedání zastupitelstva," uvedl předseda kulturní komise Stanislav Michalík. Glaser zveřejnil alespoň jeden záměr. O scénu Reduty se má dál starat vedoucí Mahenovy činohry. Ten tuto funkci zastává od začátku letních prázdnin, kdy šéf Reduty z divadla odešel. Vlastní herce Reduta nemá. „Nebude dál pokračovat jako čtvrtý samostatný soubor," potvrdil Glaser.

V Českých Budějovicích, kde divadelník dosud působí, se zpočátku zapsal svými nekonvenčními představeními. „Na prkna převedl sex a kouření marihuany a přitáhl nové mladé diváky," podotkl kulturní historička Jitka Rauchová, která jihočeskou divadelní scénu dlouhodobě sleduje. Glaser také často využívá nová zpracování klasických her. „Později našel vyváženost a jeho představení jsou přijatelná i pro běžného diváka," dodala odbornice.

Jan Petr, který dočasně zastupuje ředitele brněnského divadla, nechce volbu komise příliš komentovat. „Rád se blíže vyjádřím, až dostanu oficiální zprávu od magistrátu," poznamenal Petr.

Komise včera vybírala ze dvou kandidátů, kteří postoupili do druhého kola. Trvalo jim to tři hodiny. Na druhém místě skončil ředitel plzeňského divadla Alfa Tomáš Froyda. „Ve výběrových řízeních na ředitele brněnských divadel jsme ještě nikdy tak kvalitní kandidáty s výjimkou Stanislava Moši neměli," myslí si Michalík.

Lidé z divadla jsou rádi, že instituce bude mít konečně řádného ředitele. „Slyšela jsem, že má rád avantgardní věci. Ale pro konzervativní brněnské publikum moc vhodné nejsou," poznamenala sólistka Jitka Zerhauová.

Bývalý ředitel Daniel Dvořák odstoupil loni na konci září. Zaměstnanci ho kritizovali za špatné hospodaření, obvinění však odmítal. Magistrát následně vypsal dvě výběrová řízení, komise ale žádného uchazeče nedoporučila. Nakonec město zvolilo uzavřený konkurz, při kterém politici oslovili vybrané odborníky.