Podle předsedy odvolacího soudního senátu Milana Chmelíčka se stát k obrazu nechoval jako vlastník, ale jako osoba, která jej má v úschově. „Z důkazů vyplývá, že se skutečně jednalo o církevní majetek," řekl Chmelíček.

Madona z Veveří je datována před rokem 1350 a je připisována malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Do roku 1938 zdobila kostelík na hradě Veveří, který plnil ve středověku funkci farního chrámu pro osadu u zeměpanského hradu a širší okolí. V současnosti je pro veřejnost uzavřený. Obraz se na konci 30. let minulého století v souvislosti s politickými událostmi ocitl v držení Ředitelství státních lesů a statků v Rosicích, ministerstva zemědělství a lesního hospodářství. V roce 1958 jej získala Národní galerie v Praze.


Na obraz si dělala nárok farnost Veverská Bítýška na Brněnsku. S návratem obrazu do kostelíka u hradu Veveří, kde nyní visí reprodukce, se ale podle faráře Marka Hlávky nepočítá. „Nejsou tam vhodné bezpečnostní ani klimatické podmínky. Farnost chce, aby obraz zůstal vystaven, existuje ale několik možností, kde to bude. Rozhodneme do dvou měsíců," řekl Hlávka.

Obě strany se před zahájením soudního sporu na vydání obrazu nedohodly. Podle právního zástupce církve Františka Severina galerie před podáním žaloby odmítla nabídku, že dostane obraz na padesát let do bezplatné výpůjčky za to, že uzná jeho církevní vlastnictví. Galerie odmítla. Padesátiletá nabídka už nyní podle Hlávky neplatí.
Galerie by měla obraz vydat nejpozději do 6. února. „Zvážíme podání dovolání k Nejvyššímu soudu," reagoval právní zástupce Národní galerie Ondřej Kolisko.