Rozsahem největší, nejrůznorodější a exponátově nejpočetnější vánoční výstavu hostí i letos klasicistní Letohrádek Mitrovských kousek od brněnského Výstaviště. Akci s podobnou tématikou nabízí přitom už popáté. Brňany tradičně zve na ukázky betlémů připravené ve spolupráci se členy Českého sdružení přátel betlémů.

„Od předchozích výstav se ta letošní liší především různorodostí materiálů. Návštěvníci mohou vidět betlémy dřevěné, vystřihované z papíru, perníkové, z vosku, skla, keramiky nebo origami betlém," nalákal na exponáty výstavy historik Petr Lukas z Letohrádku Mitrovských. Doplnil, že výjimku mezi českými a moravskými betlémy tvoří ukázky ze Slovenska nebo Karpat, tedy východní oblasti Rumunska. Použitým materiálem se jedná o lipové dřevořezby.

Vybrané výstavní kusy betlémů v letohrádku budou i letos prodejné. Výstavu tradičně doplní ukázky profesionálních floristických prací, které nabídnou inspiraci pro vánoční výzdobu bytu a domu.

To potvrzuje i pravidelná návštěvnice Jitka Moučková z Brna. „Pokaždé se těším, že se mně zde něco nápaditého zalíbí, co si potom domů také pořídím. Nenecháme si s manželem nikdy ujít ani výstavu betlémů, na které zase obdivujeme, z jakých neuvěřitelných materiálů se dají vyrobit," uvedla Moučková.

V Baron Trenck Gallery v kapucínském klášteře pod Zelným trhem je tentokrát hlavním lákadlem největší mechanický betlém na Moravě. Na délku měří 9,4 metry a nachází se na něm okolo padesáti stavení a 430 postaviček a zvířat. „Betlém je rozpohybovaný a jeho mechanismus pohánějí stěračové motorky z auta," popsal složitý systém Lukas.

Oproti klasickým českým betlémům se tento liší i neobvyklou barvou. „Není tradičně zbarvený do zelena, ale jeho písková barevnost připomíná originální krajinu v Izraeli," vysvětlil zvláštnost Lukas. Dodal, že betlém je součástí stálé expozice Moravská vesnička, kterou už dvacet let tvoří a stále rozšiřuje Miroslav Mužík.

Směs zajímavostí, se kterými se lze mezi betlémy setkat, vystaví nově také Hlídka pod Špilberkem. Objekt umístěný uprostřed kopce cestou na hrad Špilberk nabídne ve dvou místnostech netradiční historické dárky, které pořadatelé umístili pod vánočními stromky. „Uloženy tady budou sáňky, kočárky, panenky, loutky, medvědi nebo jiné hračky ze sbírky manželů Jiráskových z Brna. K výstavě připojíme také malý hravý koutek, kde si mohou zájemci vytvořit například papírovou, ovocnou nebo perníkovou dekoraci," přiblížil Lukas obsah výstavy.

Ukázky několika desítek ručně vyrobených andělíčků zase nabízí výstava v Městské knihovně v Rajhradě na Brněnsku. „Tak velký ohlas jsme rozhodně nečekali. Děti z mateřských škol, žáci z výtvarných kroužků a z keramických kurzů vyrobili andělíčky dřevěné, korálkové, vitrážové, papírové, keramické, drátěné i třeba vyšívané," potěšeně uvedla Lada Hamerníková z Městské knihovny v Rajhradě. Dodala, že největší andělíček má asi metr a půl a nejmenší pouhé tři centimetry. Vernisáž výstavy v knihovně začne dnes v podvečer po rozsvícení rajhradského vánočního stromu.

Vánoční a adventní výstavy

Letohrádek Mitrovských (Veletržní 19, Brno) – výstava betlémů z různých materiálů, vstupné od 20 do 60 korun, do 6. ledna 2013Baron Trenck Gallery (Kapucínské nám. 5, v sousedství hrobky, Brno) – výstava betlémů včetně největšího mechanického betlému na Moravě, dále floristické práce, vánoční ozdoby a perníky, vstupné od 20 do 60 korun, součást stálé expozice Moravská vesničkaHlídka pod Špilberkem (při cestě na hrad Špilberk žlutá dvojbudova uprostřed kopce) – výstava historických dárků a hraček ze sbírky manželů Jiráskových z Brna, vstupné od 15 do 35 korun, do 30. prosince 2012Městská knihovna Rajhrad (Masarykova 459, Rajhrad na Brněnsku)- výstava ručně vyráběných andělíčků, do 20.prosince 2012