Hraje na housle, na různé typy fléten, učí se na klavír a zpívá. Nejraději má zvuk příčné flétny. „Líbí se mi jemnost, se kterou se na ni dá hrát, a zároveň její dynamičnost,“ říká Benjamin Levíček.

Vysněný nástroj Benjamin získal díky projektu, který zorganizoval student dirigování Joel Hána spolu s Benjaminovou učitelkou Marií Škarkovou. „Na benefičním koncertě Vidíš, jde to! jsem si prvního června zahrál sólo se Symfonickým orchestrem Sokola Brno,“ říká Benjamin.

Výtěžek z koncertu putoval na novou flétnu. Nástroj, který hudebník miluje, získal díky podpoře městské části Brno-střed, která projekt financovala. Oslovili ji organizátoři koncertu.

Brňanka Petra Kopůncová s dcerou se jako jediné brněnské účastnice probojovaly do finále soutěže Maminka ČR.
S dcerou nacvičujeme baletní vystoupení, říká nadějná Maminka ČR z Brna

Třináctiletý student byl prvním nevidomým dítětem v Brně, který chodil do školy s běžnými dětmi již od první třídy.

Je členem skautské družiny Tučňáků, kterou vede jeho bratr Dominik. Pravidelně se umisťuje na předních příčkách hudebních soutěží.

Pochází z hudební rodiny. Je nejmladším ze čtyř sourozenců. Kromě hudby i sportuje. „Moc rád plavu a lyžuji. Hraji závodně showdown, což je stolní tenis pro nevidomé,“ říká. V showdownu je úřadující vicemistr České republiky.

JOLANA HALALOVÁ