Carmen je třetí z premiér letošní sezony, k nimž byli přizváni mladí režiséři. „Tomáš Pilař již s operním souborem připravil inscenaci Papageno hraje na kouzelnou flétnu a Nedbalovy Polské krve, což je jedna z našich nejnavštěvova­nějších oper," uvedl umělecký šéf Janáčkovy opery Jiří Heřman.

Ústřední se pro novou inscenaci stala kritická edice Richarda Langhama Smitha z roku 1999. „Vrací se k původní podobě díla. Orchestrace je navrácena do podoby vypracované Bizetem a poprvé od původního vydání se v notovém materiálu objevuje takzvaná Scéne et pantomime, která při premiéře zazněla před příchodem dělnic z tabákové továrny," uvedla dramaturgyně Patricie Částková s tím, že opery se diváci dočkají s mluvenými dialogy místo obvyklých recitativů.

Georges Bizet: Carmen
- Hudební nastudování: Ondrej Olos, dirigent: Ondrej Olos, Robert Kružík, režie: Tomáš Pilař, scéna a kostýmy: Aleš Valášek, sbormistr: Pavel Koňárek, Valerie Maťašová.
- Hrají: Carmen: Jana Hrochová, Václava Krejčí Housková, Atala Schöck, Don José: Alexandru Badea, Luciano Mastro, Micaëla: Jana Šrejma Kačírková j. h., Daniela Straková-Šedrlová a další.
- Premiéra je 18. března v Janáčkově divadle, nejbližší reprízy: 20. a 30. března, 26. dubna a 7. května 2016.

Současně připomněla, že námět pro operu si Bizet zvolil dle novely Carmen z roku 1845 od francouzského spisovatele Meriméea. „Povídka se mu zdála příliš krvavá a už vůbec se mu nelíbila představa vraždy hlavní hrdinky přímo na scéně," dodala Částková.

Návrat k Meriméeovi předestře dva světy – ten spořádaný Josého a Micaëly a světa cikánů a pašeráků žijících bez zákonů. „Tyto světy se náhle protnou, ale tato rozdílnost způsobí napětí a střet, který vede až k naprosté destrukci jich obou. A nikdo z nich tomu není schopný zabránit, protože ani jeden nemůže ustoupit," přiblížil své pojetí Pilař.

Scénu a kostýmy navrhl Aleš Valášek. „Jeho řešení je úzce spojeno s koncepcí střetu dvou světů a dekorace, jejíž základ tvoří bedny s tabákovým listím, se postupně proměňuje a rozpadá tak, jak se rozpadá svět okolo postavy Josého," popsal autorský záměr režisér.

Nové nastudování Carmen uvede Národní divadlo Brno sezonu poté, co z repertoáru stáhlo nastudování v režii Ladislava Štrose. „Derniéra byla v květnu 2015, premiéra v roce 1996," upřesnila Částková.

Většina hlavních rolí má zcela nové obsazení. „Carmen ztvární maďarská mezzosopranistka Atala Schöck. S ní alternuje sólistka Národního divadla Brno Jana Hrochová a od příští sezony do inscenace vstoupí také Václava Krejčí Housková. V dona Josého se promění italský tenorista Luciano Mastro a rumunský tenorista Alexandru Badea," uvedla dramaturgyně.

To sopranistka Daniela Straková-Šedrlová v předchozí brněnské Carmen účinkovala. „Je to pro mě příjemný rozdíl. Prozradím snad jen to, že mou postavu nechá re-žisér zastřelit. Mám roli Mi-caëly moc ráda, je to postava kladná, která chce Josého přivést na správný způsob života," podotkla sopranistka.

Představitelka Carmen Atala Schöck hraje tuto postavu opakovaně: zpívá ji v Budapešti i na dalších známých evropských scénách. Zkoušky v Brně si pochvaluje. „Ze spolupráce s brněnským souborem jsem nadšená. Náročný byl snad jen počet doutníků, který mi role předepisuje – jsem totiž nekuřačka," zmínila maďarská mezzosopranistka. Opera Carmen má premiéru 18. března v Janáčkově divadle.