Hrad Špilberk přeměněný na „svatyni" nacistů, Kounicovy koleje využívané jako věznice s popravištěm. A ve víru válečných událostí děti hrající si s plynovými maskami či hudební koncerty, jež měly připomenout díla českých skladatelů. I takové bylo Brno v období protektorátu. Ve stovkách fotografií jej zachycuje nová série publikací Brno 1939 – 1945.

Z plánovaného třídílného cyklu nyní vyšel díl druhý. „Jedním z témat knihy je například poměrně rozsáhlý stavební ruch. Ten provázel zejména první měsíce daného období a postupně utichal s tím, jak potřeby vedení války získávaly stále vyšší prioritu. Na jedné straně se stavěla řada nových budov – nové spořitelny, školy i byty, na straně druhé započala řada významných rekonstrukcí historických staveb, jejichž nová podoba v Brně zdomácněla s tím, že většinou lidé ani netuší z jaké doby pochází," říká vydavatel Vladimír Filip a zmiňuje i tehdejší rekonstrukci hradu Špilberk či vytvoření vnitřního městského dopravního okruhu.

Spolu s Vladimírem Filipem na knize spolupracovali historička výtvarného umění zaměřená na architekturu a urbanismus 20. a 30. let 20. století Lenka Kudělková, historik Jan Břečka podílející se zejména na kapitolách o odboji a také Vlastimil Schildberger ml., který dohledával fotografie a prameny.

Unikátní je podle Filipa kniha především množstvím unikátních snímků. „Daným tématem se v takovém rozsahu dosud žádná publikace nezabývala. V prvním dílu bylo téměř tisíc fotografií a většina z nich byla zveřejněna vůbec poprvé. To jsme se snažili zachovat i v díle druhém."

V knize čtenáři najdou záběry dokumentující výcvik členů protiletecké obrany, přípravy obyvatelstva na nálety i snímky z osudného roku 1944, který přinesl první velký nálet na Brno. „Mimořádně zajímavé jsou fotografie z amerických bombardérů pořízené bezprostředně při tomto náletu z 25. srpna 1944 i fotografie způsobených škod," říká Vlastimil Schildberger.

Z kulturních událostí kniha reflektuje například koncert v sále Stadionu ke 120. výročí narození Bedřicha Smetany s dirigentem Břetislavem Bakalou, brněnský Steinmannův mužský pěvecký sbor nebo dětský houslový orchestr Františka Dlouhého. Součástí knihy jsou i přílohy s vyobrazením potravinových lístků nebo protektorátních a říšskoněmeckých bankovek. „Jednotlivé díly knih jsou rozdělené spíše podle témat než chronologicky. Původně měly vyjít dva, ale s ohledem na množství dohledaného materiálu jsme se rozhodli přidat ještě jeden díl navíc," vysvětluje Filip. Při práci v archivech a setkáních s pamětníky jej nepřekvapilo nic neočekávaného, přesto říká, že to nebyla lehká práce. Badatelské úsilí provázely především emoce. „Člověk si uvědomí, jak velkému politickému tlaku museli lidé čelit, jak mizerné bylo zásobování a že i přes veškeré hrůzy války dál plynul běžný život," dodává Filip.

Třetího dílu se čtenáři dočkají koncem letošního roku. Ve výběru témat budou další nálety na Brno, konec války a osvobození města. Vzpomenuta bude i návštěva prezidenta Beneše v prvních dnech míru, odsun německého obyvatelstva i stále velmi diskutovaný pochod do Pohořelic.

Kniha: Brno 1939 – 1945, Roky nesvobody (druhý díl)

Autoři: Lenka Kudělková, Vlastimil Schildberger ml., Jan Břečka, Vladimír Filip.

Vydává: Nakladatelství Josef Filip 1938. Kniha má 283 stran a obsahuje téměř tisíc fotografií.