Fotografoval Metalliku, Ozzyho Osbourna, R.E.M., U2 nebo Rolling Stones. Poslední dubnový čtvrtek představí americký fotograf s českými kořeny Walter Novak sto padesát svých fotografií ve foyer brněnského HaDivadla. V České republice to bude jeho vůbec první výstavní akce.

„Výstava ukazuje to nejlepší, co Novak za patnáct let fotografování rockových koncertů ve Spojených státech vytvořil. Návštěvníci zhlédnou fotografie více než čtyř desítek známých kapel a jejich věrných fanoušků. Mnohé z nich nebyly nikdy předtím prezentovány takto pohromadě v jednom uceleném souboru, na jednom místě a v jednom čase,“ uvedl jeden z pořadatelů výstavy Milan Kočvara.

Výstavu pořádá sdružení Bienále Brno ve spolupráci s Centrem experimentálního divadla. Zahájí ji Novak osobně. Na vernisáži, která se bude konat 26. dubna v pět hodin odpoledne, mu bude dělat společnost Oldřich Veselý, klávesista a bývalý člen skupin Synkopy 61 nebo Blue Effect. „Fotil nám obaly na desky, když jsem hrál se Synkopami. Měl jsem ho rád, byl to vždycky milý člověk,“ vzpomíná na Novaka Veselý.

Oba umělci jsou v současné době v kontaktu. „Píšeme si e­maily. Koukal jsem i na jeho internetové stránky, na kterých má spoustu fotografií. Vrhl se na všechno, co se v Clevelandu hudebně šustlo,“ dodal Veselý. Walter Novak se narodil v roce 1957. Do Spojených států amerických odešel na sklonku normalizace. Vybudoval si tam renomé fotografiemi pro Boston Globe, New York Times nebo Sunday Mirror.

Jeho brněnská výstava potrvá do konce května, foyer HaDivadla bude otevřené vždy od čtyř hodin odpoledne.