Teď však přišla změna. Důvodem je úprava podmínek konkurzu. „Rozhodli jsme se, že rozšíříme zadávací řízení. Odborníci mají za úkol změnit podmínky konkurzu," sdělila Bohuňovská.

Podle původního plánu to měli experti z poradního sboru náměstkyně stihnout. Ale ukázalo se, že se budou muset sejít ještě dvakrát než stanoví konečné znění podmínek. Nový konkurz by tak radnice mohla vypsat do měsíce. Termín, kdy by Národní divadlo Brno mohlo mít nového ředitele, tak zatím není jasný. „Snad někdy na jaře," dodala náměstkyně.

První konkurz skončil v polovině prosince. Přihlásilo se do něj třináct zájemců, do druhého kola jich postoupilo pět. Nikdo z uchazečů se výběrové komisi nezdál dost dobrý. „Někteří byli třeba příliš zaměřeni jen na operu, jiní neměli zkušenosti z divadel, kde působí víc souborů," vysvětlil tehdy předseda kulturní komise a člen poroty Stanislav Michalík.

Bývalý ředitel Daniel Dvořák dal výpověď na konci září. V této době už na jeho místo běželo výběrové řízení, protože magistrát postupně prověřuje všechny ředitele městských příspěvkových organizací, kteří jsou ve funkci déle než pět let.

Nyní divadlo vede provozní a výrobní náměstek Jan Petr. „To, že jsme bez ředitele nás zatím nijak neovlivnilo," poznamenal prozatímní šéf Mahenovy činohry Petr Halberstadt.