Slovenská kapela Peha, zábavná show HBO Na stojáka, zpívající ex-poslanec za Unii svobody Svatopluk Karásek, nebo lidový volnomyšlenkářský umělec Záviš. Nejen to mohli lidé shlédnout na sedmnáctém ročníku festivalu Mezi ploty. Jako každý rok, tak i letos, se akce konala v areálu psychiatrické léčebny v brněnských Černovicích. Návštěvníci festivalu se tak smíchali s lidmi, kteří se v ústavu léčí.

„Festivalem Mezi ploty jsme se rozhodli zbourat mýtus o věznici zvané psychiatrická léčebna. Hodně lidí se totiž zbytečně dotkne drog, alkoholu, tají to a jejich život pak zbytečně končí sebevraždou,“ uvedl ředitel festivalu Robert Kozler. Z návštěvnosti mohl být spokojený. Přestože se nad areálem blázince objevily odpoledne mraky, přilákal festival stovky návštěvníků. A udělali dobře. Mraky odtáhly a na diváky začalo svítit hřejivé slunce.

Psychicky nemocní lidé si pochvalovali hlavně vystoupení slovenské formace Peha. Její písničky totiž znají z rádia nebo z televizních show. „Za tebou a Zpomal zpěvačka zazpívala. Bylo to tak dojemné, že jsem se k ní musel přidat a zpívala jsem ve slovenštině s ní,“ pochvalovala si skupinu sedmapadesátiletá Věra, která nechtěla své příjmení prozradit. Prý kvůli rodině. „Někteří příbuzní nevědí, že jsem tady,“ vysvětlila pacientka léčebny.

Peněz vydaných za vstupenku nelitovala ani Eliška Barochová. „Na festival Mezi ploty jsem chodila v Praze, ale teď studuji vysokou školu v Brně a návštěvu festivalu jsem si nemohla nechat ujít,“ řekla Barochová. Pod košatými stromy v areálu psychiatrické léčebny a na krátce zastřiženém trávníku se rozhodla zůstat až do pozdního odpoledne. Festival totiž musel skončit těsně před desátou večer. Pacienti léčebny totiž měli večerku.