Herec brněnského městského divadla sbírá v poslední době samé nominace. Na nedělním slavnostním zahájení třináctého ročníku festivalu České divadlo 2008 v pražském Divadle na Vinohradech získal cenu za mimořádný herecký výkon. Zároveň je nominovaný na letošní Cenu Thálie a Cenu Alfréda Radoka.

Rodák z Uherského Hradiště se po vystudování Janáčkovy akademie múzických umění stal členem hereckého sboru Městského divadla v Brně.

Od té doby ztvárnil několik významných rolí. Mezi nimi například Toffola v Poprasku na laguně, Howarda Wagnera ve Smrti obchodního cestujícího nebo Kňoura v Mistrovi a Markétce.

Televizní diváci si jeho tvář spojují se strážmistrem Zahálkou, který se na obrazovkách objevoval v Četnických humoreskách.

Porota brněnského herce v neděli ocenila za roli Arthura Kirsche v Mittererově dramatu V jámě lvové, se kterou se Městské divadlo prezentovalo na přehlídce divadel loni.

Za tutéž hru už Parduse odměnili brněnští diváci v listopadu minulého roku Cenou „Křídla“ v kategorii Nejpopulárnější herec a Cenou kolegia Dokořán.

Radost z ceny, kterou si z Prahy odnesl, Pardus rozhodně neskrývá. „Je to milé a velmi příjemné. Kdo říká, že ne, je blb,“ vyjádřil rozverně svůj postoj k nominacím a cenám. Současně však zmínil i svou nejistotu, zda není na konci své kariéry. „Nejvíce cen přece vždy dostávají ti, jimž na onen svět mnoho nezbývá,“ podotkl s úsměvem. Velmi se těší na to, až své trofeje jednou ukáže svým vnukům.

V Městském divadle Brno patří vyznamenaný herec k těm, kteří obsazují samé zajímavé role. „Erik Pardus zažívá své zatím nejvýraznější kariérní umělecké období,“ vyjádřil se ředitel divadla Stanislav Moša.

Na úspěchu herce se podílí i jeho další nominace na Cenu Thálie za ztvárnění titulní role v Merežkovského Smrti Pavla I. Mezi dalšími herci, kteří se o prestižní cenu budou ucházet, jsou herci Simona Stašová a Vladimír Kratina. Vyhlášení se uskuteční devětadvacátého března v Národním divadle v Praze.

„Je to naprosto nebývalé a máme u nás v divadle přirozenou radost a jsme na něj pyšní. I kdyby tyto ceny nezískal, naše obecenstvo moc dobře ví, jak výjimečný herec to je,“ pochválil Moša Parduse.

Na celoroční přehlídce regionálních profesionálních scén České divadlo 2008, nad níž převzala záštitu Livia Klausová, ministr kultury Václav Jehlička a pražský primátor Pavel Bém, porota za nejlepší inscenaci roku vybrala maňáskovou verzi Dumasových Třech mušketýrů v provedení plzeňského Divadla Alfa.