S cikánskou cimbálovou kapelou Šporcl odehrál přes 250 koncertů v nejrůznějších zemích světa včetně Číny. „Gipsy Fire bylo velice úspěšné a populární turné Pavla Šporcla na sklonku loňského roku, na společném uvedení v Brně jsme se dohodli společně," uvedl Ladislav Valášek z pořádající agentury Art&P Event, která v Brně působí od loňského roku. „Vznik byl víceméně spontánní, chtěli jsme publiku nabídnout i jiné kulturní zážitky. Pořádali jsme již například recitál přední české mezzosopranistky Andrey Kalivodové v Besedním domě," dodal Valášek.

KONCERTYHrad Špilberk v Brně, velké nádvoří:
- sobota 22. srpna 2015 od 20.00 hod.: Pavel Šporcl a Gipsy Way Ensemble s programem Gipsy Fire. Vstupenky stojí od 250 do 650 korun.
- pondělí 24. srpna 2015 od 20.00 hod.: Jiří Pavlica s Hradišťanem a Vlastou Redlem s kapelou – staronový společný hudební projekt Vandrovali hudci. Koncert je vyprodaný.

K dalším koncertům, které nový pořadatelský tým na Špilberk přenese, je pondělní vystoupení Jiřího Pavlici, Hradišťanu a Vlasty Redla. „Je to opět program překračující hudební žánry. Těšit se diváci mohou na staronový společný projekt Vandrovali hudci, který se dočkal své reprízy po dlouhých dvaceti letech.," doplnil Valášek.

Kapacita nádvoří na oba koncerty je přes tisíc míst. „Pondělní koncert je už vyprodaný, vstupenek jsou stále k dostání na sobotní program Gipsy Fire. Lístky lze kupovat i na místě před začátkem, a to v cenových kategoriích 250, 550 a 650 korun," uvedl Michael Kalábek z oddělení vnějších vztahů Muzea města Brna, které Špilberk spravuje.

Na oba koncerty povede z Husovy ulice kyvadlová doprava, a to až do podhradí. „Zájemci se mohou nechat zdarma svézt auty, jezdit budou od půl sedmé večer," doplnil Valášek. Ve vstupním prostoru pak bude k dispozici občerstvení, nápoje a grilované speciality.

Program Vandrovali hudci bude mít v Brně svoji premiéru. „Na Moravě měl zatím jen tři uvedení, toto bude čtvrté," upřesnil Valášek. Také houslista Pavel Šporcl se na jih Moravy vrací v létě opakovaně. Pravidelně se účastní festivalu Hudba Znojmo, kterému je i patronem a do Znojma letos v září přijede také na vinobraní. „Moraváci jsou srdeční, pohostinní, mají svoji kulturu a cimbálové muziky. Umějí se příjemně bavit a to je znát i na mých koncertech. Proto je mám rád," uvedl Šporcl pro Deník Rovnost u příležitosti svých nedávných znojemských vystoupení.