Ředitel obhajoval své místo ve výběrovém řízení vyhlášeném městem v lednu tohoto roku. Ve druhém kole výběrového řízení proti němu stálo dalších pět kandidátů. „Peška uspěl těsně před Tomášem Pavčíkem. Zůstane tedy ředitelem. Ale během příštího roku bude do funkce plynule přecházet Pavčík. Ten bude divadlo řídit od sezony 2016/2017," sdělil Hollan.

Podle něj se má loutkové divadlo pod Pavčíkem posunout dál. „Divadlo potřebuje současnější koncept, nové impulzy. Mělo by se víc otevřít," prohlásil náměstek. Peška podle něj nadále v divadle může působit jako režisér.

Ředitele Pešku prohlášení politika překvapilo. „Je to nesmysl. Byl jsem už u primátora Petra Vokřála a ten potvrdil, že jsem schválený a smlouvu mám na dobu neurčitou. Samozřejmě jsme mluvili i o budoucnosti divadla a jeho řízení. Je mi jedenašedesát let a vím, že nebudu v Radosti napořád," upozornil Peška.

Ten navrhl primátorovi zřízení postu uměleckého šéfa divadla. „Shodli jsme se na tom. I primátor měl stejný nápad. Uměleckého ředitele bychom obsadili podle toho, jak budou peníze na jeho místo. A během tří let bych mu místo předal. Jeho zaměstnání ovšem není záležitostí náměstka, ale ředitele," nastínil.

Zároveň odmítl, že nedává divadlu dostatek impulzů. „Plyne to z neznalosti provozu Radosti ze strany náměstka Hollana. Byl se tam podívat jen jednou. To, co navrhuje, funguje dobře," zdůraznil ředitel.

Náměstek primátora Hollan ovšem trvá na svém. „Od sezony 2016/2017 povede Radost Pavčík. Peška byl úspěšný ředitel, ale je potřeba dát šanci druhému," zdůraznil Hollan.

Jeho postoj se moc nelíbí opozici na brněnské radnici. „Pokud výběrová komise nějak rozhodla, měl by ji respektovat i Hollan. Je zvláštní, že někdo její rozhodnutí takto zpochybňuje. Ředitel by takhle působil pod neustálým tlakem, kdy se na jeho místo dobývá podřízený. To asi nebude v divadle dobrá atmosféra," řekl zastupitel za občanské demokraty Libor Šťástka. Dodal, že k tématu očekává debatu na zasedání zastupitelstva příští týden v úterý.

Primátor Vokřál se snažil spory uklidnit. „Střetly se názory mladé generace s tou konzervativnější. Hollan podporuje divadla kreativní. Ředitel Peška zase tvrdí, že každé dítě začínalo na Karkulce a na Pejskovi a Kočičce. Souhlasím s obojím. Musíme proto najít shodu pro obě skupiny," řekl Vokřál.

Potvrdil, že v divadle vznikne funkce uměleckého ředitele. To by město nabídlo Pavčíkovi. „Když nebude souhlasit, budeme muset najít někoho jiného. Uvidíme, jak si vše sedne a vyvine se to. Náš zájem je nepoškodit zájmy divadla, ale zároveň do něj vnést nové prvky," ujistil primátor.

Přímo Pavčík, který působí v nezávislém Malém divadle kjógenu, zatím o sporech a navrhovaných řešeních oficiálně neví. „Nemám žádné informace, nikdo mi nic neřekl. Vše, co vím, se ke mně dostává různě od lidí. A také mi volali z kanceláře primátora. Domluvili jsme si schůzku na pátek dopoledne. Je to nepříjemná situace pro mne a asi i ředitele Pešku. Město trochu nešťastně řeší komunikaci," poznamenal.

Případnou pozici uměleckého šéfa pravděpodobně neodmítne. „Samozřejmě bych ji vzal. Otázka je, jak bude fungovat vzájemné působení ředitele a uměleckého šéfa. Toto místo totiž v Radosti doposud není. Nechci dělat někomu zlo a nepříjemnosti," ujistil Pavčík.

Lidé z Brna pozici ředitele loutkového divadla moc neřeší. „Chodila jsem tam jako dítě a chodí tam i moje děti. Kdo divadlo povede mi je asi jedno, pokud se zachovají představení, která se dětem líbí a která chápou," řekla Markéta Novotná.